Syndaren ska vakna

Syndaren ska vaknaHemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.

Syndaren ska vakna är Linda Ståhls debutbok och tillika första boken i en ny deckarserie där den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander och hens kollegor vid Vellingepolisen innehar huvudrollen. Fallet handlar om kvinnomisshandel och att saker och ting inte alltid är som man tror. Det är inte jättespännande utan stundvis lite småsegt med ett lite lågmält tempo som lätt kan bli tråkigt i en deckare. Som tur är finns det lite vändningar och oväntade överraskningar som får mig att vilja fortsätta läsa. Bokens stora behållning är karaktärerna och miljöskildringarna. Reub, Estrid, Claes, Robin och alla de andra kollegorna läser jag gärna fler böcker om. Boken utmanar stereotyper och bryter mot normer och det känns också nytt och annorlunda. Det är en lyckad debut och det ska bli spännande att fortsätta läsa den här deckarserien.