Sant eller falskt

För ett tag sedan skrev jag om När jag reste till jordens medelpunkt av Andreas Palmaer. Då skrev jag att den boken var en uppföljning till Sant eller Falskt.

sant-eller-falsktSant eller falskt är en lättläst kapitelbok fylld av 19 mer eller mindre osannolika historier. Konceptet går ut på att författaren presenterar en historia och därefter får läsaren gissa om historien är sann eller falsk. Svaret kommer på nästa sida. Vad tror du, är Loch Ness-odjuret världens sista dinosaurie? Glömde de första människorna på månen kvar en astronaut? Finns det en stad där barnen bestämmer?

Även som vuxen är det intressant att ta del av historierna och gissa. En del av berättelserna kan man direkt svara på om de är sanna eller inte, medan andra är mer kluriga. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och den går bra att läsa själv, men jag tänker mig också att boken kan vara rolig som högläsningsbok i skolan där man kan diskutera om historierna efteråt. En bra bok för de som gillar humor, spänning, gåtor och häpnadsväckande historier. Ett plus för det avsnitt i slutet av boken där man kan lära sig skapa sina egna sant- eller falskt-historier.