Sävaträsk

Ingen normal flyttar hit    En prick i registret

Ingen normal flyttar hit och En prick i registret är de två första delarna i en ny serie som heter Sävaträsk. Den är skriven av Pär Sahlin och utgiven av Hegas förlag, vilket innebär att det är en serie med lättlästa böcker. De vänder sig till läsare i tonåren som kanske är läsovilliga eller av någon annan anledning behöver en bok med lite mindre text och ett mer lättillgängligt språk. Böckerna handlar om Joar. Han bor i Sävaträsk och hans liv består av mekande med epan, bilrace, hårdrock, vänner och flickvännen Minna. I första boken handlar det just om Minna. Joar har länge varit olyckligt kär i Minna, men hon har inte visat något intresse för honom. Snarare irritation och ilska. Kanske för att Joar ofta står på parkeringen till hennes jobb och spelar Black Sabbath så det ekar över halva byn. Han hoppas varje gång att hon ska komma ut. Då spelar det ingen roll om hon är arg, bara hon reagerar. Men en dag cyklar någon ny in på parkeringen. En snygg, fräsch kille som uppenbarligen inte kommer från Sävaträsk. Och som troligen inte heller har flyttat dit, för ingen normal flyttar väl till Sävaträsk. Joar blir rädd att han ska ta Minna ifrån honom, så det råkar bli en liten lögn. En lögn som faktiskt leder till att han så småningom vinner Minnas hjärta! Boken handlar om kärlek, oväntad vänskap och epatraktorer.

I bok nummer två är Joar och Minna ett par. Här är det istället mer spänning. Kompisgänget bestämmer sig för att ta ett hemligt och mysigt nattbad i Sörmans nya badtunna, men det blir något helt annat. Någon kör in i Joars epa och det blir en stor buckla i framskärmen. Nästa dag kommer Sörman på besök hemma hos Joars familj. Med sig har han ett hot om polisanmälan. Joars högsta dröm är att få ta körkort för vanlig bil och nu kan inte ens Minnas lockande kyssar bota hans oro över en prick i registret. Den här boken handlar om en orättvis vuxenvärld, men också om kärlek, vänskap och oljiga motorer.

Böckerna om Sävaträsk är ett välkommet tillskott till ungdomsavdelningen. Det har saknats böcker för bilintresserade killar i tonåren. Dessa böcker kan förstås också tjejer läsa, men jag tror att framförallt många av killarna där jag bor och jobbar uppskattar att hitta en serie som utspelar sig i glesbygden, som har en kille i huvudrollen, dessutom en kille som får känna såväl förälskelse som ilska, och som handlar om motorer, epatraktorer och bilrace. Hoppas det kommer ännu fler böcker i denna serie.