Domslut

DomslutLea lever ett inrutat liv som framgångsrik domare. En kväll i en bar möter hon Jakob, vars fotografi hon nyss sett i förundersökningen till morgondagens rättegång. Med en enda blick kullkastar han alla de murar Lea byggt upp omkring sig. Jakob kämpar med att fortsätta sitt liv utan Rakel, som han har stått så nära att de nästan har blivit en och samma person. Nu anklagar hon honom för olaga förföljelse.

Domslut är en lågmäld, men intensiv och fängslande berättelse om kärlek och hur långt den kan driva en människa. Den handlar om makt och kontroll, men också om utanförskap och ensamhet. Om relationer och avsaknaden av ett sammanhang.

Jag uppskattade att få ta del av Leas vardag som rådman. Tror inte att jag någonsin tidigare läst en bok där huvudpersonen är domare. Det kändes nytt, intressant och annorlunda. Lea är också en intressant karaktär och det är intressant att komma henne närmare. Egentligen får vi aldrig riktigt lära känna henne. Hon är inte heller egentligen riktigt sympatisk. Det är inte Jacob heller. Ändå fängslas man så starkt av kärlekshistorien dem emellan. Boken har en intressant koppling till Bibeln, även om den inte är särskilt framträdande genom boken. Det finns fina miljöskildringar av studentstaden Lund och dess omgivningar. Dessutom har boken ett otroligt vackert språk som fick mig att vilja stryka under citat lite här och var. Jag gillade verkligen slutet, det var så snyggt gjort trots att det är så öppet. Jag tror också just därför att detta är en bok som skulle passa ypperligt för bokcirklar, det finns mycket att beröras av och diskutera kring i Domslut. Många infallsvinklar, etiska dilemman och inte minst relationer att resonera kring.

Domslut är juristen Ulrika Mossbergs debutroman och det ska bli spännande att följa hennes framtida författarskap, med tanke på att detta var en riktigt stark debut.