Sex – en historisk resa

Sex : en historisk resaI boken Sex – en historisk resa tar etnologen Elin Hägg med oss på en resa där vi får se hur synen på kroppar och sex har förändrats genom historien. Det handlar exempelvis om flirt, onani, porr, myter, oskuldstester, preventivmedel och rasbiologi. Vi får veta bland annat hur man trodde att barn blev till under renässansen och hur ett äktenskapsbrott straffades på medeltiden.

Det blir väldigt tydligt att synen på kroppen och sex förändras hela tiden och är påverkat av allt runtomkring oss, exempelvis politik och religion. Det väcker frågan kring vilka saker vi idag ser som självklara, men som människor i framtiden kommer att skratta åt och ifrågasätta. För synen på sex kommer fortsätta att förändras. Författaren är också tydlig med att historien på intet sätt är slut här och nu med uttryck som #metoo och queer, utan synen på sex kommer att fortsätta att formas av sin samtid.

Elin väjer inte för tunga ämnen utan tvärtom tar hon sin uppgift på största allvar, nämligen att förmedla fakta och historia till barn på ett lättillgängligt sätt. På insidan av omslaget finns en tidslinje och boken är också upplagd i kronologisk ordning. Här och var finns olika temauppslag. Längst bak finns en sida med källhänvisning. Det är lättläst, lättillgängligt, intressant, lärorikt och humoristiskt på samma gång. Boken är illustrerad av författaren själv och det är mjuka, milda, varma illustrationer med kroppar som är av olika utseenden, storlekar och hudfärger. Sidorna är även rikt utsmyckade i marginalen och överhuvudtaget ger boken ett mycket välarbetat intryck.

Boken vänder sig till tonåringar och ungdomar från cirka 12 år och jag tror man kan läsa den långt upp i åldrarna, även jag som vuxen har stor behållning av att läsa den eftersom det fanns en hel del jag inte hade en aning om, men som är otroligt intressant att läsa om. Jag har läst alla Elin Häggs böcker med stort intresse och jag ser fram emot vilka ämnen hon ska sätta tänderna i framöver.