Sick sack & Tripp trapp

18606Jag tycker att det kan vara svårt att hitta riktigt bra pekböcker för de något äldre barnen, alltså 2-3 åringarna. Men Linda Fridh och Pernilla Lonhage har lyckats skapa två riktigt bra pekböcker för denna målgrupp. Böckerna heter Tripp trapp – Vem är det? och Sick sack – Vad är det? Båda är utgivna på B Wahlströms förlag 2009.

I Sick sack möter läsaren en rad sicksackmönstriga föremål. Man ser en liten detalj från föremålet på ena sidan och på nästa sida ser man hela föremålet. Det kan vara en orm, en tupp, en trumma eller ett par mockasiner. Barnen som läser boken får aha-upplevelser hela tiden och det är spännande att gissa vad som väntar en på nästa sida.

18671I Tripp trapp är det en rad personer som kommer och går och alla låter olika. Någon låter ”tripp trapp” och det visar sig vara mamma. En annan låter ”flipp flopp” och det visar sig vara morfar. Samma idé är det i denna bok, man ser en fot och får veta hur det låter på ena sidan och på nästa sida får man se vem det är. Även denna bok är spännande och barnen lär sig snabbt hur de olika personerna låter.

Båda böckerna har med saker och personer som finns i barnens närmiljö. Det är mycket färg, form och tydliga konturer, sådant som barn lockas av. Mycket kortfattad text som bygger på upprepningar och förväntningar. Och barnen får själva vara med och vara delaktiga i läsningen. Helt enkelt två superbra pekböcker!!