Sju årstider i Majas kök

Jag brukar sällan spara receptböcker. Oftast är det ju bara ett par recept som vi gillar och då är det enklare att skriva av de recepten och spara i min receptpärm än att låta alla kokböcker ta plats i bokhyllorna. Men några favoriter finns där ändå och en av de som jag ofta använder mig av är Majas klimatmat som jag recenserade för två år sedan. Nu har Maja Söderberg gett ut ytterligare en receptbok: Sju årstider i Majas kök.

I boken bjuder Maja på inspirerande matlagning med omtanke om såväl klimat och miljö, som hälsa och plånbok. Boken utgår från klimatpyramiderna, en säsongsguide som kombinerar omtanke om miljö, klimat och hälsa. Det finns en pyramid för var och en av årets sju årstider. Exempelvis kan man njuta av nässelköttbullar när det är vår, grilla på sommaren och äta nyplockade kantareller om hösten.

Sju årstider i Majas kök är lika inspirerande och lockande som Majas klimatmat. Dessutom speglar den min egen matfilosofi och det är väl det jag gillar så mycket när det gäller Majas böcker. Jag gillar tanken att äta utifrån säsong och jag vill också värna om såväl miljön som hälsan, så det känns bra att använda sig av Majas kunskap och recept. Bland recepten hittar man exempelvis bakad potatis med rucolapesto, vårkryddade rotsaksgirlander, smörgåstårta med sparris och gravad lax, Annas ljuvliga jordgubbspaj, grillad fisk, blåbärskladdkaka, vildhallonsmoothie, sensommarwok, polkasallad, festlig skördegryta med saffran och lingonbiffar. Precis som Majas klimatbok kommer denna bok att finnas kvar i min bokhylla och användas flitigt!