Sjukt viktigt

sjukt-viktigtFör ett barn kan det vara en stark upplevelse att vistas på sjukhus, oavsett om det handlar om ett kortare akutbesök, om barnet självt är sjukt eller om barnet har en svårt sjuk anhörig. Det kan kännas skrämmande att tänka på såväl sjukhus som sjukdomar och död, både för barn och vuxna. Dock är det ju en del av livet och alla berörs av det.

Idus förlag har gett ut pysselboken Sjukt viktigt som är ett värdefullt verktyg för vuxna som behöver närma sig dessa svåra ämnen i samtal med barn. Den vänder sig till barn som är rädda, som behöver bearbeta, som har frågor, som har funderingar över kroppen, sjukdomar, döden eller sjukhus och till barn som antingen själva är sjuka eller har en sjuk närstående. Boken vänder sig helt enkelt till alla barn eftersom de allra flesta barn kan räknas in i någon av dessa kategorier.

Boken är lärorik, pedagogisk och inspirerande. Bland annat kan man färglägga bilder från sjukhusmiljön, para ihop vårdpersonal med vad de använder i sina yrken, hitta gömda sjukhusord, finna tio fel, para ihop ansikten och känslor, fylla i namnen på kroppens organ, leta vita och röda blodkroppar, hitta rätt väg i hjärnans labyrint, lära sig larmnumret 112, lösa korsord, rebusar och mycket, mycket mer. Det är en innehållsrik och fullspäckad bok. Längst bak i boken finns en handledning för vuxna som går att riva ut om man vill. Dessutom finns ett ark med klistermärken.

Boken har vuxit fram genom ett kreativt samarbete mellan författarna, som är Helene Forsling (fritidspedagog, bild- & dramapedagog), Monika Nyström (förskollärare, föreläsare, författare) samt Viveca Nordlander (bildterapeut, socionom). Illustratör är Emelie Bergman. Boken har flertalet sponsorer, bland annat Skandia, Underbara barn och Regionalt Cancercentrum Stockholm/Gotland.

Pysselboken Sjukt viktig är helt enkelt sjukt viktig. Det är en bok som alla barn borde få pyssla sig igenom för man lär sig så mycket. Inte bara rena fakta utan man lär sig också ett helt annat förhållningssätt till kroppen, sjukdomar och döden. Boken är också ett bra hjälpmedel med tanke på att det finns väldigt många vuxna som tycker att det är jobbigt med dessa ämnen och som tycker att det är svårt att prata om dessa ämnen med barn. Ett stort plus med boken är också dess lättillgängliga format med spiralbindning. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år.