Sjutton år och skitsnygg

Jag har längtat efter att Emma Granholm ska leverera en ny bok efter hennes tre tidigare succéungdomsböcker. Nu är den här, Sjutton år och skitsnygg, heter hennes nyaste bok. Den handlar om Felix. Han är sjutton år och skitsnygg, en kaxig och självsäker kille som tjejerna älskar. Men så åker han på semester i två veckor och när han kommer hem är allt förändrat. Då har hans gäng lärt känna Zäta, en mystisk kille som är lik Felix på många sätt, fast ofta bättre än Felix… Felix är inte längre i centrum och han känner hur allting börjar glida honom ur händerna. Men vem är Zäta egentligen? Och varför kommer han för att ta Felix självklara plats i gänget?

 

Sjutton år och skitsnygg är en helt okej ungdomsbok. Den är inte alls lika bra som författarens tidigare böcker. De tycker jag att jag hade stor behållning av även som vuxen. Men den nya boken tycker jag inte alls ger mig särskilt mycket. Visserligen är den underhållande medan jag läser, men jag har glömt den lika fort som jag lägger ifrån mig boken och det är förstås inget gott tecken. Hade jag varit sjutton år själv kanske jag hade tyckt annorlunda, men jag tror inte det. Men jag kommer att fortsätta läsa Emma Granholms böcker, hon har ju lyckats tidigare så jag vet att hon kan. Och ingen annan kan som hon skildra ungdomars tankar, känslor och liv.