Skarven

Skarven är en bok som berör och som är svår att glömma efter läsningen. Vid en första anblick är det en äventyrsroman. I baksidestexten står det nämligen såhär:

Det är något mystiskt på Skarvön. Den spöklika ön där döda träd sträcker sina grena mot himlen och svarta fåglar ruvar i sina bon – den brukar alltid vara öde, men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sess, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten.

Johanna som alla kallar Johan.

Ludde som längtar efter mysterier.

Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar.

Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Egentligen hade det här kunnat vara baksidestexten till vilken spännande äventyrsbok som helst för barn i slukaråldern (9-12 år). Och det är en spännande bladvändare där det är full fart, högt tempo och något händer hela tiden. Men, det är också något annat, något mer. Den uppmärksamme läsaren kanske lade märke till meningen ”Johanna som alla kallar Johan” och det är nämligen det som är den lilla extra ”kryddan” i boken. En av huvudpersonerna, Johan, känner sig inte hemma i sin killkropp. Han känner sig som en tjej, vill se ut som en tjej, och vill kallas för Johanna. En betydande del av boken handlar därför om Johans/Johannas tankar kring detta, om hur hon berättar om detta för sina kompisar och sina föräldrar och hur deras reaktioner blir. En annan del av boken handlar om Olivia. Anledningen till varför hon aldrig får göra något för sina föräldrar är tragisk, men även tragiska händelser kan man bearbeta och det är just vad som händer hennes föräldrar. Jag vill inte spoila en massa nu, men kort sagt kan man säga att det här är en rafflande bok där det förvisso händer otroligt mycket spännande i den yttre handlingen, men där det dessutom händer nästan ännu mer i den inre handlingen.

Boken är skriven av Sara Lövestam och jag tycker att den är otroligt skickligt skriven. Det här att berättelsen har flera bottnar och att den behandlar den viktiga frågan om transsexualitet utan att för den sakens skull låta det temat ta över berättelsen. Det är liksom inte bokens huvudfokus, utan det är bara en av delarna, vilket gör Johannas och hennes funderingar inkluderande, precis som det ska vara. En annan viktig sak är att författaren verkligen tar målgruppens tankar på allvar. Kul är också att detta är Sara Lövestams första bok för denna målgrupp, hon har tidigare bara skrivit för ungdomar och vuxna. Om det här är hennes debut för målgruppen – hur ska då kommande böcker bli?!

Skarven är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.