Skuggliljan

SkuggliljanSkuggliljan är den andra boken i serien Ölandsmorden, en deckarserie med Hanna Duncker vid Kalmarpolisen i huvudrollen. Första boken i serien heter Nattsångaren och böckerna är skrivna av Johanna Mo. Böckerna handlar mycket om att leva i skuggan av brott. Hanna Dunckers pappa satt nämligen i fängelse för att ha begått ett våldsamt mord, vilket vi fick veta ganska mycket om i första boken. I andra boken tvivlar Hanna dock på ifall det verkligen var pappan som var skyldig, eller om han tog på sig erkännandet för att skydda någon annan. Hon beställer utredningen och tar kontakt med sin bror, Kristoffer, men det visar sig att någon tar till allt grövre medel för att hon inte ska få reda på sanningen om vad som egentligen hände.

Självklart handlar boken också om en deckargåta. Den inleds med att en kvinna, Jenny, kommer hem till Öland och upptäcker att huset är tomt. Varken maken Thomas eller sonen Hugo, 14 månader, finns hemma. Har de stuckit frivilligt eller har något hänt? Hanna Duncker och hennes kollegor kastas in i en utredning som visar sig bestå av många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda som Thomas har dolt för sin fru. När Thomas så småningom hittas död sluter hela ön upp för att hitta lilla Hugo innan det är för sent.

Jag gillar verkligen Ölandsmiljöerna. Jag har varit både i Kalmar och på Öland och ser mycket av miljöerna framför mig. Jag tycker också om balansen mellan skildringarna av privatlivet och polisernas utredningsarbete. Det känns trovärdigt att karaktärernas privatliv följer med dem på arbetsplatsen, liksom att de också måste släppa en del av jobbet när de är lediga, även om de förstås alltid är poliser i själen. Jag gillar också skildringen av polisernas samarbete, det är verkligen inte en polis som gör allt och löser allt, utan de är ett team där även chefen har en viktig roll. Mordgåtan är invecklad och spännande, inte minst när de letar efter Hugo, vilket är en kamp mot klockan, då går det knappt att sluta läsa. Jag gillar också de delar som handlar om kärlek i boken, det skänker en värme liksom att det gör handlingen mer trovärdigt eftersom kärlek ju är en viktig del av livet.  Skuggliljan är en riktigt bra deckare som jag rekommenderar, men läs helst Nattsångaren innan ifall du inte gjort det.