Djur som (kanske) inte finns

        

Jag har på sistone läst två böcker som sällsynta djur, väldigt sällsynta djur, ja faktiskt så sällsynta att de aldrig har setts till. Det kittlar onekligen fantasin, för vilka djur finns egentligen där ute som ingen sett tidigare. Och kanske kan man någon gång få chansen att upptäcka alla de där osedda, sällsynta djuren som ingen tidigare sett.

Djur som ingen sett utom vi är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam. Det är en bilderbok full av dikter eller verser om alla dessa osedda djur som enligt bilderboksskaparna finns på land och under vattnets yta. Dit hör till exempel den ensamma eskalopen, kakakerna som alltid är i grupp, bipolaren som varje höst är ledsen och svag, bombomen som skrämmer alla utan att han själv vill, vadfisken som både kan simma, vada och flyga, den skygga havsgiganten och den blyga lilla Sssch. Verserna är roliga, finurliga och tänkvärda, medan Bondestams illustrationer som alltid är fantastiska, färgglada, fantasifyllda och detaljrika.

Sällsynta djur är skriven av Anna Hansson och illustrerad av Maria Andersson Keusseyan. Det är en bilderbok som har inslag av faktabok. Det är bara det att de djur som presenteras inte har upptäckts av någon än. Här kan man få läsa om punkarpaddan som bara är vaken på dagtid en gång i veckan, undervattenskaninen vars svans kan användas som propeller, den tvåhövdade skägghästen som är släkt med enhörningen, flygande vildsvin som släpper flygfisar och krockar i luften och så den skrattande paraplygeten som kan använda sina öron som paraply. Den som har läst Anna Hanssons och Maria Andersson Keusseyans faktaböcker om myror, ormar, fåglar, råttor och fiskar i serien Intresseklubben fakta kommer att känna igen er. Här är samma blandning av fakta, humor, berättelse och finurligheter, fast om påhittade djur. En väldigt roligt och fantasieggande läsupplevelse. Anna Hansson har verkligen använt all sin fantasi och det märks att hon haft otroligt roligt när hon skrivit texterna och Maria Andersson Keusseyan kompletterar som vanligt texterna ypperligt med sina humoristiska, färgglada, finurliga och charmiga illustrationer.