Gotländska deckare

Släke är den första boken i serien om kriminalpolisen Fredrik Broman skriven av Håkan Östlundh. Fredrik Broman är nyinflyttad kriminalpolis från Stockholm och nu tjänstgör han sin första sommar i Visby, medan hans familj njuter av solen på de gotländska stränderna. Boken inleds med att en äldre man ringer Fredrik och berättar att en Volvo med takbox står felparkerad vid en badplats och det luktar konstigt från bilen, som släke – rutten tång. När Fredrik motvilligt åker och kollar upp det hela så visar det sig att lukten kommer av att det ligger en död man i takboxen. Han är slaktad som ett djur och i och med detta börjar en hektisk jakt på en brutal mördare som får paradisön Gotland att framstå som skräckens ö.

Dykaren är bok nummer två i serien om Fredrik Broman. I den boken händer ett ganska spektakulärt mord. Två snorklande pojkar gör nämligen en makaber upptäckt i ett vattenfyllt kalkbrott på norra Gotland. Några meter under ytan flyter nämligen liket av en dykare. En stor del av boken handlar också om Jenny, en 24-årig student, som har börjat drömma och minnas plågsamma minnen från sin barndom. Det resulterar i att hon polisanmäler sin egen pappa för mord. Dessa två händelser, till synes helt oberoende av varandra, utgör startskottet på en resa bakåt i tiden.

Tredje boken i serien heter Terror. Den inleds med att två turistande ungdomar med invandrarbakgrund skjuts ihjäl på Gotland. När polisen börjar sin utredning hittar de ett egyptiskt pass som visar att ytterligare en tredje person varit i stugan. Vem var han och vart tog han vägen? Är det ett rasistdåd? Fredrik Broman kastar sig in i utredningen för att slippa tänka på sitt havererade äktenskap. Mitt i utredningen händer något annat – en sprängladdning exploderar på en av gotlandsfärjorna. Har det någon anknytning till morden eller är det ett terrordåd?

Den fjärde boken i serien om Fredrik Broman och hans kollegor heter Blot. I den boken får man allra först en inblick i när en ambulanshelikopter fluger över Östersjön med den svårt skallskadade Fredrik Broman. Ingen vet om han kommer att klara sig eller i så fall bli som förr igen. Allt eftersom får vi reda på bakgrunden till varför han skadats. Det började med ett dubbelmord, där en kvinna dödats med ett enda hugg och en man massakerats till oigenkännlighet. Båda hittades bredvid varandra i ett stort lyxigt hus på Gotland. Kvinnan identifieras som Kristina Traneus och polisen utgår först från att mannen bredvid henne är hennes man, Arvid Traneus, en affärsman som nyligen kommit hem till Gotland efter flera år i Japan. Men snart inser man att den döde mannen i själva verket är Arvids kusin. Men vart är då Arvid själv?

Nyligen utkom den femte boken i serien, Inkräktaren. Den är en av mina favoriter. Visserligen har jag läst alla böckerna om Fredrik Broman snabbt, men det här var en riktig sträckläsarbok. Jag tror att det tog max ett dygn innan jag läst ut den. Boken börjar med att en barnfamilj kommer hem till sitt hus igen efter tre veckors semester hos släktingar på fastlandet. Direkt de kommer hem känner de att något är fel. De har haft sitt hus uthyrt under tiden de varit borta och när de kommit hem gör de obehagliga fynd. Bland annat hittar de sitt familjefoto i linneskåpet, med ögonen utstuckna. Hoten trappas upp och blir allt läskigare i takt med att spänningen tätnar i boken och gör att man inte kan släppa ifrån sig den. Fredrik Bromans privatliv får mindre utrymme i denna bok, men detta är det första fall som han jobbar med efter sjukskrivningen som följde på den svåra skallskada som inträffade i förra boken.

Böckerna om Fredrik Broman är utgivna av Ordfront samt i pocketformat av Månpocket. Böckerna är spännande, välskrivna och har ett bra driv som gör att man gärna fortsätter läsa. Man får följa såväl huvudpersonernas privatliv som deras arbete, vilket bådadera är väldigt intressant. Såväl personskildringarna som miljöskildringarna är mycket skickligt gjorda och även själva handlingen känns genomtänkt och annorlunda. Jag tycker att dessa böcker är riktigt bra, så vill ni läsa svenska deckare i sommar så rekommenderar jag böckerna om Fredrik Broman av Håkan Östgårdh.