Slottet

Det var ju väldigt passande att skriva om bilderboken Slottet idag eftersom min äldsta dotter har födelsedag idag 🙂 Slottet handlar nämligen om ett barn som ska på födelsedagskalas hemma hos kompisen Frej. Huvudpersonen har köpt present tillsammans med mamma. Det blev ett slott till Frej. Ett rött slott. Precis ett sådant slott som huvudpersonen själv har därhemma. Men det slottet är grönt. Grönt och fult och tråkigt och som hen har tröttnat på! Hen skulle mycket hellre ha velat haft det röda! Men nu är det försent. Slottet är inslaget i presentpapper och nu är det redan dags för kalaset. Först säger de grattis och sjunger jamåduleva. Sen är det saft och tårta och kex. Sen är det paketöppning. ”Hoppas det är ett slott” säger Frej. Men Frej blir besviken, han ville ju ha det gröna slottet! Huvudpersonen går ut i köket:

Tänk att jag har det gröna.

Och att Frej vill ha nåt som jag redan har.

Nu känns det lite bättre. Jag tar mer tårta.

SlottetSlottet tar upp något som få barnböcker skildrar, men som de flesta barn lätt kan känna igen sig i, nämligen missunnsamhet och avundsjuka som kan uppstå när man ska köpa present åt någon som fyller år. Slottet visar hur det känns att tvingas ge bort en present som man mycket hellre hade velat behålla själv. Men också den härliga känslan av att ha något som någon annan vill ha … Jag gillar att författaren inte löste det hela med att karaktärerna bytte slott så båda blev nöjda. Nu blev det istället ett öppet slut så man får chans att prata om detta tillsammans med barnet man läser boken för. Hur skulle du själv ha gjort? Är det okej att bli besviken över en present? Är det okej att ge bort något man själv har tröttnat på? Får man byta en present man inte är nöjd med? Ja det finns många intressanta dilemman här i boken. Många av dem är säkert intressanta att diskutera även för oss vuxna. De känslor som karaktärerna ger uttryck för är ju inte alltid helt accepterade…

Emma Adbåge har som vanligt ett enormt barnperspektiv. Det är så kul att hon hittar och zoomar in på de där små vardagsdramatiska situationerna där läsarna verkligen kan känna igen sig i, oavsett om man är barn eller vuxen. Hon tar barnens känslor på allvar och ger dem utrymme. Eftersom hon både skriver texten och illustrerar själv är detta en bilderbok där bild och text verkligen stämmer överens och har ett perfekt samspel. Ett extra plus för den könlösa huvudpersonen som visserligen har fluga och finbyxor – men också en rosa duffel och relativt långt hår. Jag gillar också det befriande i att huvudpersonens hem är lite stökigt och inte helt perfekt, men utan att det problematiseras. Den här familjen har helt enkelt viktigare saker för sig än att städa. Gå på kalas till exempel!

Slottet är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.