Smuts

Jag har sett fram emot att läsa Katarina Wennstams Smuts (Bonnier pocket), som varit väldigt omdebatterad och fått bra kritik bland många bokbloggare. Nu har jag äntligen läst den jag med.

I bokens centrum står familjen Wahl. Jonas Wahl är den framgångsrika advokaten som sitter tv-kommentator i en uppmärksammad traffickingrättegång samtidigt som han själv köper sex av prostituerade. Rebecca Wahl är en framgångsrik journalist/programledare som lever ”det perfekta livet”. Men snart börjar hon ana att allt inte står rätt till eftersom Jonas jobbar över väldigt mycket och ibland ljuger. Samtidigt utvecklas dottern Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på och ömsom lockar, ömsom skrämmer henne.

Smuts känns mycket realistisk. Katarina Wennstam är journalist och har tidigare skrivit reportage om våldtäkt och sexbrott (Flickan och skulden, En riktig våldtäktsman). Det här är hennes första skönlitterära bok, men man märker att hon tagit ett djupt avstamp i verkligheten. Det här skulle kunna hända när som helst i Sverige – sådant här händer redan dagligen. Det är en bok som berör och stannar kvar. En mycket skrämmande skildring, men mycket viktig att läsa. Personbeskrivningarna är mycket bra och Wennstam har ett väldigt fängslande språk.