Snart börjar vi skolan

Snart börjar vi skolan : berättelser, lekar och fakta inför skolstartDet verkar vara väldigt olika när skolorna börjar sin hösttermin i år. Här där jag bor börjar barnen ganska sent, först imorgon är det dags för första skoldagen efter sommarlovet. I år börjar min minsting sista året på förskolan, nästa år har jag bara skolbarn! Mina andra tre barn börjar i år årskurs 2, årskurs 4 och årskurs 8. Vad kan passa bättre idag än att tipsa om en antologi att läsa tillsammans inför skolstarten?

Snart börjar vi skolan är en bok fylld av berättelser, fakta och lekar inför skolstarten. Den innehåller korta och längre texter att läsa tillsammans. Framförallt vänder den sig till blivande förskoleklassbarn, men den funkar förstås även för de som går sista året på förskolan eller de som redan har börjat skolan och kanske går i ettan eller tvåan. Här kan man lära sig rastlekar med Alfons, läsa om hur det gick till när Pippi skulle börja skolan och vara med på Ninas första skolavslutning. Förutom välkända klassiker finns också helt nyskrivna berättelser om hur det är att börja skolan idag, hur en skoldag kan se ut och mycket mer som kan kännas tryggt att känna till innan skolstart.

Eftersom boken består av bidrag från en lång rad olika författare och illustratörer blir det varierande och omväxlande och både roligt och spännande. Men framförallt är det en mysig, inbjudande och peppande känsla som förmedlas, perfekt för de barn som kanske är pirrigt förväntansfulla eller lite rädda för det nya som väntar. Boken kan både användas som högläsningsbok i förskola/skola, men också läsas hemma tillsammans med en förälder som förberedelse under sommarlovet.