Skadedjuret

SkadedjuretI helgen var jag i Sundsvall och då hade jag kunnat passa på att ta ett foto på den här boken i den miljö som den utspelar sig. Nu var boken hemma, så det blev aldrig så, men det är något speciellt ändå att läsa böcker som utspelar sig på platser som man väl känner till och kan se framför sig. Skadedjuret är första delen i serien Morden i Sundsvall. I huvudrollen finns kriminalinspektör Amanda Junisson och hennes kollega Claes Johansson.

Boken inleds med att en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Amanda och Claes påbörjar utredningsarbetet. Medan de försöker identifiera vem mannen är kämpar hans lilla dotter för sitt liv. Mördaren har nämligen sett henne och nu måste Kati hålla sig gömd. Det blir en kamp mot klockan och frågan är vem som kommer hitta henne först, polisen eller mördaren. Parallellt med att vi får följa polisernas arbete får vi också ta del av Amandas privatliv som är minst sagt komplicerat. Hon är gravid och hennes pojkvän har precis friat, men mitt i det som borde vara ett glädjerus finns en oro som gnager samtidigt som det finns minnen från det förflutna som gör sig påminda.

Jag hade lite svårt att komma in i boken först, men efter ett tag blev det istället riktig sträckläsning. Boken är skriven i ett ganska raskt tempo och tillsammans med korta kapitel blir boken snabbläst och lättläst. Amanda känns som en sympatisk karaktär. Som alla andra poliser i dagens deckarserier så har hon problem, men det handlar framförallt om relationsproblem som känns vardagliga och ger hög igenkänning till skillnad från många andra deckarserier där det ibland inte känns särskilt trovärdigt. Jag upplever också att polisarbetet känns realistiskt. Miljöerna skildras på ett sätt så att jag tydligt kan se dem framför mig, inte minst eftersom jag varit en hel del i Sundsvall. Det är spännande men framförallt känner jag att jag vill fortsätta följa Amanda och hennes privatliv och yrkesliv, så jag ser fram emot fler böcker i denna serie. Skadedjuret är skriven av Sofia Rustan och utgiven på bokförlaget Polaris.