Snögubbens hemlighet

snogubbens-hemlighetSnögubbens hemlighet handlar om när kompisarna Klara och Bella åker på skidresa till Sälen med Klaras familj. Strax innan de åker har det inträffat ett rån i Dalarna och polisen har gripit två personer. Men pengarna från rånet fattas fortfarande. Inte långt efter att Klara, Bella och Klaras familj har kommit till Sälen så blir Klara hotad. På toppen av skidbacken finns en enorm snögubbe som hör och ser allt. Tänk om han ändå hade kunnat tala och berätta vad han vet…

I boken nämns en tant vid namn Rut. Hon är Klaras granne och passar Klaras undulat medan de är i fjällen. Rut har ingen huvudroll, men däremot nämns hon en del eftersom Klara tydligen spenderar en hel del tid hos henne. Rut slänger sig gärna med klassiska gamla ordspråk och det ger en extra dimension till läsningen. Många av dem hör man sällan idag och det finns garanterat många barn som aldrig har hört dem. Därför är det lite roligt att de tas upp här i boken så ökar chansen till att de inte blir bortglömda. Ett plus också för att bokens huvudpersoner är tjejer, eftersom det alltid behövs fler tjejer som huvudrollsinnehavare i spännande, kluriga och läskiga böcker som vänder sig till både tjejer och killar. Boken är lättläst och fungerar bra både för de som lärt sig läsa själv och vill ha en lagom svår bok med mycket spänning, men också som högläsningsbok. Varför inte använda boken i svenskundervisningen så kan man prata om ordspråken och dess betydelse på samma gång.

Snögubbens hemlighet är skriven av Åsa Öhnell och det här är första delen i en ny serie som heter KlaraBella-deckarna. Boken vänder sig till barn mellan cirka 9-12 år. Det finns inga bilder i, vilket jag tycker är lite tråkigt. Boken är utgiven av Idus förlag. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.

One thought on “Snögubbens hemlighet

Comments are closed.