Sociala tjänstehundar

Sociala tjänstehundar : omsorg utan ordVad är egentligen en social tjänstehund? Jo, det är en hund som tillsammans med sin förare arbetar mot en specifik individ eller en grupp. Terapihundar, vårdhundar, läshundar, besökshundar… allt ryms under begreppet social tjänstehund. Jag är själv mycket intresserad av hur hundar kan hjälpa människor som behöver stöd av olika anledningar och jag skulle själv vilja utbilda en läshund någon gång i framtiden. Därför blev jag väldigt nyfiken på att läsa boken Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord.

Boken är skriven av Sara Karlberg och Helena Eriksson som tillsammans har stor erfarenhet av att utbilda och arbeta med sociala tjänstehundar. I boken går författarna igenom varför hundar fungerar så bra i arbetet med människor som behöver stöd, hur man hittar en lämplig hund, hur man börjar med grundträningen, vart man hittar en passande utbildning och vad man ska tänka på när man tillsammans med sin utbildade hund så småningom ska börja jobba tillsammans på arbetsplatsen. Den som själv vill utbilda en social tjänstehund har alltså en guldgruva i denna bok. Detta är en av få böcker som handlar om just detta.

I boken får man också läsa intervjuer med tretton olika hundförare inom en mängd olika verksamheter som berättar om sin arbetsvardag. Man får även möta olika arbetsgivare som har erfarenhet från att anlita hundteam i sina verksamheter. Detta är därför också en bok som handlar om sociala tjänstehundar i stort och ger en ökad kunskap om hur det fungerar i praktiken. Därför passar boken också den som är nyfiken på att införa hund i verksamheten där man jobbar, den som är anhörig till någon som kan behöva stöd eller den som bara är nyfiken på det här med sociala tjänstehundar.

Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord är en välskriven, innehållsrik och matnyttig bok som tar upp det mesta jag har funderat på och ville veta mer om. Jag har haft hund i stort sett hela mitt liv och tränat olika typer av träning med mina hundar, allt från lydnad till viltspår, men just detta är nytt för mig och boken fick mig att bli ännu mer nyfiken och sugen på att skaffa hund igen. Boken fungerar också utmärkt för den som är helt ny inom hundvärlden. Alla svåra ord förklaras och hela boken är upplagd på ett mycket pedagogiskt sätt. Dessutom är den berikad med massor av fina färgfoton och fräsch layout därtill. Det kan inte bli annat än bra betyg till denna bok, så är du minsta nyfiken på det här med sociala tjänstehundar så bör du leta upp Sociala tjänstehundar – omsorg utan ord. Den är utgiven av Klickerförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.