Sommar i Stora Skogen

Sommar i Stora SkogenFör några år sedan lanserade Rabén & Sjögren det som de kallar för adventsböcker, det vill säga barnböcker med 24 (eller fler) kapitel som släpps lagom till december och tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson var en av dessa böcker. Där väntade djuren i Stora skogen förväntansfullt på att tomten skulle komma och man fick följa dem i deras julförberedelser. Sommar i Stora Skogen är uppföljaren till den boken. Här får vi åter möta djuren i Stora skogen, fast nu är skogen i sommarskrud.

Luften är full av fågelkvitter. Hos kaninfamiljen är det full fart när kaninbarnen provsmakar växterna som farfar plockat. Skägglaven får dem att skratta, skutta runt och leka tomte. De minns hur roligt det var att fira jul med Vrese, den gamla gårdstomten. Kanin vill veta när det blir jul igen. Kaninmamma säger att det dröjer, men hon har hört om nåt som kallas midsommar. En fest som på julen fast nu på sommaren.

Har man julgran? undrar ungarna. Dansar man och har hatt? Uggla, som vet, säger att midsommaren är så full av trolldom och kärlek att man måste passa sej! Men att en del leker och dansar, några gifter sej och somliga har hatt. Det blir en förtrollad midsommar, med både bröllop och fest. Men dessförinnan drar en storm in över Stora Skogen. Alla djuren måste fly för livet. Bara Vrese kan rädda dem …

För barnen som läste och älskade Jul i Stora Skogen är Sommar i Stora Skogen en efterlängtad fortsättning och chans att åter få träffa alla härliga karaktärer som nu är välbekanta. Men även om man inte tidigare har läst om djuren i Stora Skogen är detta en fin bok. Det är humor, spänning och saga i härlig sommarstämning. Eva Erikssons vackra, stämningsfulla illustrationer förhöjer läsupplevelsen ytterligare ett snäpp. Berättelsen är som gjord att förtrollas av och eftersom även denna bok är indelad i kapitel skulle den fungera ypperligt som sommarlovsbok. Eller varför inte läsa ett kapitel om dagen som nerräkning inför sommarlovet.

Sommar i Stora Skogen är skriven av Ulf Stark, illustrerad av Eva Eriksson och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.