Sönderslagen

SönderslagenEfter att ha sträckläst Papperssjälar häromdagen kunde jag knappt vänta innan jag fick läsa Emma Johanssons nästa bok, Sönderslagen. Som tur är så fanns den i att-läsa-högen här hemma redan.

Sönderslagen är en fristående fortsättning på Papperssjälar, men väldigt löst fristående. Emila som hade huvudrollen i Papperssjälar figurerar nu i en liten biroll i denna bok, liksom flera av de andra karaktärerna. Men man måste absolut inte ha läst Papperssjälar för att kunna tillgodogöra sig Sönderslagen.

I Sönderslagen är det Juliet som har huvudrollen. Hon har lämnat Stockholm, flytt från sin krävande familj för att gå på folkhögskola och läsa franska. Där börjar hon hitta sig själv och sin plats i livet. Det börjar nästan kännas bra. Och när hon träffar Emil känns det ännu bättre. Åtminstone tills hon inser att även han bär på hemligheter. Han brottas med sina egna problem, och när Juliet får reda på exakt hur våldsam han kan vara börjar kampen. Kan hon verkligen bli kär en kille som honom och samtidigt skydda sig själv?

Hemligheter är alltså ett tema även i denna ungdomsbok, liksom kärlek, vänskap, identitet och familjerelationer. Typiska ämnen som är så viktiga och brännande när man är ung vuxen och ska försöka hitta sin riktning i livet. Samtidigt handlar det om hur trauman och svåra livsförhållanden påverkar en och hur man kommer tillbaka och vågar öppna upp och lita på andra igen efter sådana händelser. Tunga ämnen, men också så lätt att relatera till och beröras av. En mysig kärlekshistoria, men som också innehåller lite svärta och ett djup som ger boken det lilla extra.

Juliet är lätt att tycka om och jag blir imponerad över hennes styrka, driv och på det sätt hon växer som person genom boken. Emma Johansson skriver också på ett sätt som gör att man fastnar och inte kan sluta läsa. Det är fina miljö- och karaktärsbeskrivningar och även känslorna och kemin mellan Juliet och Emil skildras så vackert.

Jag ser fram emot att fortsätta följa Emma Johanssons författarskap. Hoppas hon fortsätter med greppet att låta karaktärer från tidigare böcker skymta fram även i kommande böcker. Eftersom jag har så svårt att släppa alla dessa fina ungdomar är det mysigt att få återse dem samtidigt som man får en helt ny story.

Sönderslagen är utgiven av Vox by Opal och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.