Spådomen om Jack

Spådomen om Jack - samlingsvolymNi har väl sett böckerna om Jack som är skrivna av Martin Olczak? Man kan säga att det är lite som Pax-serien, fast för yngre barn. Det är totalt tre serier, med fyra böcker i varje, så totalt 12 böcker. Nu har det kommit fina samlingsvolymer som innehåller en hel serie. Första samlingsvolymen kom förra sommaren och den innehöll de fyra första böckerna i den första serien som kallas Jakten på Jack. Den andra samlingsvolymen kom nu i sommar. Den heter Spådomen om Jack och innehåller således de fyra böckerna i den andra serien om Jack. Det är väl inte en alltför vild gissning att en tredje samlingsvolym är att vänta, med de resterande fyra böckerna som ingår i serien Jacks förbannelse.

Huvudpersonen Jack är föräldralös, eller åtminstone vad han själv trodde när den första boken inleddes. Under sin uppväxt har han bott hos olika släktingar och på ruskiga barnhem. När första boken inleds är han på väg till Stockholm för att bo hos ytterligare en släkting. Vem vet han inte. Fast det är mycket annat som Jack inte heller känner till. Som att det finns sagoväsen och att det faktiskt kan vara så att hans föräldrar fortfarande lever. Det dröjer inte heller länge förrän han befinner sig mitt i ett rafflande äventyr i Stockholm. Plötsligt jagas han genom stan av varulvar, bergtroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås. Boken skrevs av Malin Matsdotter, den sista häxan, innan hon brändes på bål år 1676. Nu, mer än trehundra år senare, använder Jack samma bok för att hitta sina försvunna föräldrar. I den andra serien om Jack har han faktiskt lyckats hitta sina föräldrar. Men det innebär inte att äventyren och farligheterna är över…

De tolv böckerna om Jack går i ett rasande tempo och det är spännande mest hela tiden. De vänder sig till barn på lågstadiet och passar perfekt för att läsa själva. De är lagom långa, lagom långa kapitel, stor och enkel text, mycket mellanrum mellan meningarna och så massor av bilder. Dessutom ligger det ju helt rätt i tiden med den nordiska folktron och läskiga varelser vill väl alltid barn läsa om. De passar bra som högläsningsböcker också. I skolan där jag jobbar läste läraren i tvåan alla tolv böckerna för sin klass och alla eleverna älskade dem, vilket ju inte händer allt för ofta annars när man väljer högläsningsböcker. Många av eleverna valde också att läsa böckerna själv efteråt, så det var en riktigt bra inkörsport till läsningen även för de lite mer läsovilliga/läsovana.

Spådomen om Jack är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.