Mera Nisse och Nora

För ett par år sedan tipsade jag om två pekböcker om barnen Nisse och Nora. De hette Nisse och Nora städar och Nisse och Nora plåstrar om. Sedan dess har det kommit fler böcker i serien om Nisse och Nora, nämligen fyra stycken. Och ytterligare en bok kommer nu i höst.

Nisse & Nora säger förlåt  Nisse & Nora tejpar  Nisse & Nora har kalas  Nisse & Nora rymmer

I Nisse och Nora tejpar sitter barnen och ritar, klipper och tejpar. När de klipper fel i papperet kan de tejpa. Men hur gör man när man råkat klippa sig i håret eller i goseelefantens öra? Då räcker det inte med tejp för att laga. Tur att mormor finns där och kan laga elefanten.

I Nisse och Nora säger förlåt ska barnen bada och leka vid stranden. Men det blir fel och Nora känner sig ensam och utanför när Noras pappa leker med Nisse. Därför är hon dum och kastar sand på Nisse som förstås blir ledsen. Sen är bråket ett faktum, men vilken tur att de inte är långsinta utan snart kan säga förlåt.

I Nisse och Nora rymmer är Nora på rymmarhumör. Nisse hänger förstås på och snart är de ute genom grinden. De rymmer lite hit och lite dit, men sen kommer de till sura grannen och då blir det lite för spännande, nästan läskigt. Bäst är nog att rymma hem igen.

I Nisse och Nora har kalas är barnen i full färd att blåsa ballonger och baka tårta. Men så kommer katten och attackerar hela kalaset. Men det kanske inte gör något, ett kalas är ju ett kalas även om det råkar vara lite trasigt? Men vem är det som fyller år egentligen? Ja, det får vi veta på slutet, det är ju Elefanten!

Jag gillar dessa pekböcker. De handlar om två helt vanliga barn i tvåårsåldern som inte är könsstereotypa och där tjejen till och med har en annan hudfärg än vit, bara det är ju bra för att de små läsarna ska få en spegling av verkligheten. Dessutom är båda barnen envisa och viljestarka, de kan uttrycka känslor och ibland gör de saker som inte alltid är rätt. Precis som vilka barn som helst alltså. Böckerna bygger mycket på igenkänning och vardagsdramatik, det här är händelser, saker och upplevelser som de flesta barn har sett eller varit med om. Så roligt för de små att få läsa om sin egen vardag i en bok. Och att kunna diskutera kring att exempelvis bråka och säga förlåt. Jättebra för förskolor, men också för familjer. Böckerna är charmiga, varma och ger en fin skildring av vänskap mellan två små kompisar. Böckerna har ett klassiskt pekboksformat, de är små av hård kartong med rundade hörn. Tjocka, greppvänliga sidor som tål för läsning om och om igen.

Böckerna är skrivna av Emelie Andrén och illustrerade av Lisa Moroni. De är utgivna av Alfabeta förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här, här och här) eller på Bokus (här, här, här och här).