Spännande böcker för nybörjarläsaren

Flickan på vinden   Nico : tjuvar i farten?    Lättlästa mysterier. Cirkusdeckarna och soptippsmysteriet    Skuggan

Idag tipsar jag om fyra lättlästa, spännande böcker för nybörjarläsare i åldern 6-9 år.

Flickan på vinden är skriven av Laura Djupvik och illustrerad av Camilla Kuhn. Den handlar om ett stort, gammalt hus som finns på landet. För länge sedan bodde en stor familj i det gamla huset. Då hördes lek och skratt överallt. Men nu är rummen tomma och ödsliga. Så fort någon ny familj flyttar in i huset dröjer det inte länge förrän de snart flyttar därifrån igen. Vad kan det bero på? Det kan väl inte bero på den gamla kistan som står uppe på vinden? Kistan som ingen vågar titta i?

Photo by Barnboksbloggen on September 09, 2020. Bilden kan innehålla: text där det står ”Den hem försvunna och kom aldrig tilibaka. familj akte Efter nagra dagar klagade pa att huset hade Sa kallt var det. blivit kallt. -barnen De Och deras mamma tyckte hon hörde bankande ljud pa nätterna. Barnen tyckte inte längre om tvara ensamma hemma. Tjänstefolketsa upp sig, en efter en. Herr Olsens affärer gick daligt. Men den gamla gumman var som förr. Hon kom ofta förbi. Hon kokade gröt och eldade spisen och sa: -Sa är det gamla hus. Man vet aldrig”.

Flickan på vinden är en klassisk skräckberättelse som har alla de rätta ingredienserna. Den har kort text med mycket luft på sidorna. Illustrationerna förtydligar det som texten berättar om. Det här är en skräckberättelse för nybörjarläsare som inte är alltför rädda av sig, för den är ganska läskig. Boken är utgiven av Berghs förlag och finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Nico – Tjuvar i farten ingår också i Börja-läsa-serien, precis som Flickan på vinden. Det är bok nummer sju om Nico. I denna bok är Nico stolt över sin nya jacka som är snygg och dyr. Men en dag efter gympan på skolan är jackan försvunnen. Vad har hänt? Är det någon som tagit jackan? Är det tjuvar i farten?

Photo by Barnboksbloggen on September 09, 2020. Bilden kan innehålla: ‎text där det står ”‎Var det min nya pilotjacka som gav mig vingar? Var det komplimangerna fran mina kompisar? Jag vet inte. Men jag kände mig sa bra, sa stark. Mitt lag vann stafettlöpningen, och forsta gangen lyckades jag klättra vägen upp pa repet, jag som aldrig klara det. စတာတာ مாா مممہ D‎”‎.

Nico – Tjuvar i farten är en spännande berättelse där fokus egentligen inte ligger på själva deckargåtan, utan kommer att handla om vänskap, lojalitet och moral. En bra bok att läsa tillsammans och diskutera efter läsningen. Även här är det enkel, stor text och många illustrationer. Boken är skriven av Hubert Ben Kemoun och illustrerad av Régis Faller. Boken är utgiven av Berghs förlag och finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Cirkusdeckarna finns ju numera också i en lättläst serie för nybörjarläsarna. För de äldre finns sedan tidigare en hel rad med kapitelböcker om tvillingarna Kaspar och Katinka som bor på en cirkus och som löser olika mysterium som sker när de turnerar Sverige runt med cirkusen. I just denna bok, Cirkusdeckarna och soptippsmysteriet, som är den tredje boken i den lättlästa serien, reser de till Öland för att uppträda vid Borgholms slottsruin. Väl där hamnar de mitt i ett soptippsmysterium!

Photo by Barnboksbloggen on September 09, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

Cirkusdeckarna och soptippsmysteriet är en lättläst bok med färgglada illustrationer som får ta rejäl plats på varje uppslag. Den är fartfylld och händelsedriven, med inslag av pusseldeckarnas klurigheter. I slutet av boken finns en tydlig genomgång så läsaren förstår hur mysteriet har gått till. Det finns också deckartips och fakta om Borgholm i slutet av boken. Boken är skriven av Dan Höjer, illustrerad av Tomas Antila och utgiven av Semic förlag. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Skuggan är en del av den lättlästa, spännande serien Läs på egen risk av Bonnier Carlsen. Precis som i de tidigare böckerna i serien handlar det om vandringssägner och skräck. Boken handlar om Alvaro som varit hos Bella och lekt, men som nu ska gå hem. I mörkret. Lite läskigt är det allt och det känns som att någon förföljer honom. Efter det börjar han bli rädd för sin egen skugga. Det är som att den rör sig och jagar honom. För varje dag blir det lite läskigare och boken avslutas på ett riktigt skrämmande sätt.

Photo by Barnboksbloggen on September 09, 2020. Bilden kan innehålla: text där det står ”Sa flyttar han lite p sig. Skuggan gör exakt som han gör. Han lyfter handen och vinkar. Skuggan gör som Alvaro. knyter Alvaro näven och hytter mot skuggan. Som for att visa att han inte rädd. Det ar jag som bestämmer! ryter han.”.

Böckerna i den här serien är alltid utlånade på biblioteket där jag jobbar, de är verkligen populära och det kommer garanterat Skuggan också att bli. Det gäller dock att inte vara alltför räddhågsen för det är som sagt skrämmande. Men det är också spännande och verkligen en bok som har ett starkt driv som lockar till läsning. Boken är skriven av Petrus Dahlin och den har färgstarka illustrationer av Johanna Kristiansson på varje uppslag. Boken finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.