Spökdiktare och slottspoeter

Spökdiktare och slottspoeterNästa vecka ska jag ha en skrivarworkshop med barnen på bibblan där jag jobbar. Inför detta har jag läst den nyutkomna kapitelboken Spökdiktare och slottspoeter för att få lite inspiration. Den handlar nämligen om barn som åker på ett skrivarläger på ett riktigt slott!

Men vad är det egentligen som pågår i det gamla slottet? Slottskatten har lappar i pälsen, en gammal svart hatt dyker upp från ingenstans och döda poeter vaknar till liv. När så plötsligt bokstäver börjar försvinna bestämmer sig Maria, Storm och de andra barnen på skrivarlägret att ta reda på varför.

Detta är en lättläst bok med massor av fina, svartvita illustrationer om skrivande, mystik och vänskap. Här och var finns också insprängda skrivövningar för att ge läsarna inspiration till eget skrivande. Längst bak i boken är alla skrivövningar samlade. Jag tjuvar nog med mig ett par av övningarna till min egen skrivworkshop. Bäst av allt med boken tror jag var den härliga stämningen. Under läsningen kände jag verkligen hur jag bara ville åka till slottet och skrivlägret jag också.

Boken är sådär underbart mysryslig, lagom läskig, ungefär som Maria Gripes eller Ingelin Angerborns böcker, så den kommer att locka många barn till läsning, för detta är en genre som är oerhört populär på bibblan. Boken är dessutom snäppet mer lättläst eftersom den är så rikt illustrerad och har många korta kapitel så boken kan vara en fin intro både till skrivande och till läsning av mellanåldersböcker för de barn som är ungefär 8-10 år och ligger lite på gränsen till bokslukaråldern. Texten av Tove Berggren flyter på och uppmuntrar till läsning eftersom man vill veta vad som pågår på slottet och hur det ska gå för barnen på skrivlägret. De humoristiska, varma och charmiga illustrationerna av Hanna Granlund berikar verkligen texten. Ni som läst böckerna i serien Spöksystrar av Mårten Melin känner igen stilen, för det är Hanna som illustrerat de böckerna också. Även omslaget är så himla fint.

Spökdiktare och slottspoeter är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.