Den vita kattens längtan

Den vita kattens längtanDen vita kattens längtan är en barnbok som är tänkt att skänka ro i oroliga tider. Boken handlar om en katt som saknar sin mamma och längtar efter en kattunge. Under sin gran samtalar katten med sina nyfunna vänner rävarna och funderar över sin saknad. Många barn går och lägger sig med en känsla av oro i kroppen eller är oroliga i skolan eller hemma. I denna bok kan de känna igen sig och även få tips och verktyg för att kunna känna sig trygg.

Den vita katten har nyligen förlorat sin mamma. Men han minns sin mamma och alla goda råd hon gav honom. Med hjälp av dessa skapar katten sin egen kvällsritual och påminns om att han trots allt inte är ensam. Hans mamma sa till exempel att det bästa sättet att bli vän med någon är att ställa frågor. Det gör katten för att lära känna rävarna och vips är de vänner, precis som mamman sagt. Katten saknar sin mamma så mycket att det gör ont, men tack vare rävarnas vänskap och den koja de bygger tillsammans åt katten så känns det lite lättare.

Den vita kattens längtan är en finstämd, lågmäld barnbok om sorg, saknad, men också om hopp, vänskap och gemenskap. Den har så fina illustrationer som passar så bra ihop med texten. Milda, mjuka färger, charmiga djurkaraktärer och enkla, men väldigt fina naturskildringar. En vacker bok, på många sätt.

Boken är skriven av Sofia Sivertsdotter. Hon har gett ut flera andra böcker, e-böcker, ljudböcker och även digitala meditationer och med dessa vill hon skänka en inre styrka, trygghet och en känsla av meningsfullhet till barnen. Boken vänder sig främst till barn mellan 3-6 år, men jag tycker att detta är en allåldersbok som passar lika bra för äldre barn och varför inte även för vuxna. För de allra yngsta kan det dock upplevas som lite för mycket text, i alla fall om man läser hela boken i ett svep. En intervju av författaren kommer också på bloggen idag, så håll utkik!

Boken är utgiven av förlaget Goodliness. Den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus.