Stå ut

Stå ut!Efter att ha älskat En helt vanlig familj och Goda grannar blev jag nyfiken på att läsa mer av Mattias Edwardsson och lånade därför hem ungdomsboken Stå ut från bibblan. Den utkom 2014 så det var ju innan succévuxenromanerna kom. Tyvärr tycker jag inte att han håller samma höga kvalitet som författare i denna ungdomsbok, men det är intressant att se att han har med samma teman och berättargrepp även i denna bok.

Stå ut handlar om Nike som är nästintill osynlig i sin klass. Hon är en sådan tjej som är tyst och duktig och därför någon som ingen kommer ihåg. Hennes föräldrar bryr sig bara om hur det går på proven, inte om hur hon mår. Hennes klasskompis, Liam, är hennes totala motsats. Han skolkar, syns och tar plats i skolan. Båda har alltså sina bestämda roller, åtminstone på ytan. Men på kvällarna driver Nike en populär blogg, under pseudonymen Nicole. Som Nicole får Nike också synas och vara populär. Liam har sitt eget privata helvete där hemma med en mamma som har cancer. Det kanske inte är så konstigt att han inte orkar med skolan. Deras klassföreståndare, Christer, kallas för Ärret, men ingen har någonsin brytt sig om att ta reda på hur det gick till när han fick det. Precis som Nike och Liam har han sina egna problem att brottas med.

Det handlar mycket om identitet, relationer, acceptans, mobbning, att lära känna sig själv och att hitta sin plats i livet. Något som förvisso är återkommande teman i många ungdomsböcker. Men det som gör det intressant här är att det berättas ur tre olika perspektiv och dessutom två ungdomar och en vuxen. Det är trovärdigt och realistiskt, troligen beroende på att författaren själv jobbar som lärare. Karaktärerna är också levande. Boken är lättläst och jag tror den skulle passa bra att läsa tillsammans i en klass och diskutera den under läsningen. Det finns så mycket intressant i boken som passar att diskutera med tonåringar!