Sagotjuven

SagotjuvenSagotjuven är en fascinerande bilderbok där kärleken till böcker står i centrum. Den handlar om Olivia som älskar att läsa. Hon går knappt ut, bara till biblioteket. För henne sker alla äventyr innanför böckernas pärmar. Tills den dagen en sagotjuv stjäl alla böcker i hela staden. Ingen vågar ta upp kampen mot sagotjuven, utom Olivia. Nu måste hon bli lika modig som de hjältar hon läser om och lösa mysteriet med de saknade böckerna.

Detta kan sägas vara en thriller för de yngsta, ett fängslande äventyr eller ett klurigt mysterium. Det är spännande och fartfyllt. Men samtidigt som Olivia ger sig ut på jakt efter den som stulit alla böckerna sitter Sagotjuven, som egentligen är en bläckfisk, och undrar vad som egentligen är så fascinerande med böckerna. Vad gör man ens med böcker? Ska man äta dem? Bära dem? Krossa dem? Bygga med dem? Som tur är dyker Olivia upp och snart upptäcker Sagotjuven bokläsningens tjusning och hur fantastiskt det är att dela berättelser med andra. Precis som bokens budskap säger: ”Böcker är som skatter och deras sagor och berättelser är till för ALLA!'”.

Sagotjuven är en jättefin högläsningsbok som funkar långt upp i åldrarna. Jag skulle kunna tänka mig att läsa den på biblioteksintroduktion för sexåringarna. Men den är minst lika fin att läsa för sitt barn eller barnbarn.

Bokens illustrationer är annorlunda och varierande. De är verkligen en del av berättelsen och jag är glad över att boken ges ut i ett så pass stort format så illustrationerna får ta plats och breda ut sig. Det är fantasifyllt, stämningsfullt, detaljerat, finurligt och både roligt, läskigt och magiskt på samma gång.

Sagotjuven är både skriven och illustrerad av Graham Carter som bor i England. Han har länge arbetat med illustration i olika former, konsttryck och animation, men bilderboksdebuterade först 2017. För mig är det nog första boken jag läser av honom, men jag blir nyfiken på att se mer från honom.