Svante – smartast i stallet

Smartast i stalletHar ni mött Svante? Den snyggaste, smartaste hästen i stallet. Ja, det är åtminstone så han skulle presentera sig själv. Hittills har det kommit tre böcker i serien om Svante, perfekta för hästälskande barn i åldern 6-9 år. De med lite mer läsvana kan läsa själva, det är stor text och mycket luft på sidorna vilket är bra för nybörjarläsarna. Men de funkar också bra som högläsningsböcker, de är så roliga att även en vuxen läsare får ut en hel del av läsningen. I höst kommer fjärde Svante-boken, missa inte den.

Smartast i stallet är den första boken om Svante. Två barn kommer till stallet för att rida på Svante. Egentligen tycker han inte illa om barn, absolut inte. Så länge de ger honom godis och säger att han är finast i världen är barn helt okej. Men däremot är det värsta han vet att anstränga sig. Därför måste han tänka ut en listig plan för att undvika att bli riden. Som tur är så har han ju sin ovanligt smarta hjärna…

Svante är en riktigt charmig och rolig ponny. Han har gott självförtroende och glimten i ögat. Extra kul är det att böckerna berättas ur Svantes, alltså hästens synvinkel, annars brukar det ju oftast vara ryttarens perspektiv vi får ta del av. Dessutom finns förebilden till Svante faktiskt i verkligheten och många av de upptåg och äventyr han är med om har därför hänt på riktigt.

Det är Pia Hagmar som skrivit böckerna om Svante och hon är ju känd för många andra böcker där hästar har en framträdande roll, så som böckerna om Klara och så förstås Dalslandsdeckarna. Böckerna om Svante är utgivna av B Wahlströms och Smartast i stallet finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.