Svensk, svenskare

Svensk, svenskare… är ett reportage om Sverigedemokraterna (Optimal förlag) som är skriven av Annika Hamrud och Elisabet Qvarford. De har följt SD under förra valrörelsen för att lära känna deras ledning, foltfolk och sympatisörer. Resultatet blev denna reportagebok som innehåller reportage och personporträtt, där partiet och personerna bakom partiet granskas och analyseras. Partiet har lyckats få över 300 000 väljare att rösta på dem. Författarna ville ta reda på hur partiet fick alla dessa väljare att lägga sin röst på just SD och vad partiföreträdarna vill göra nu när de har fått ett visst inflytande.

Författarna är skeptiska mot SD och redan i förordet tar de avstånd från partiets ideologi. Det här är därför ingen objektiv och opartisk granskning. Men författarna har ändå en strävan att informera läsarna/väljarna och låta läsarna själva ta ställning. De vill förklara vad partiet tycker och tänker i olika frågor samt ge utrymme för olika åsikter. De har också valt att låta Sverigedemokraterna själva beskriva sitt parti och sina värderingar. På så sätt menar de att de ger läsarna möjlighet att förstå hur väljare kan uppfatta partiet och vart lockelsen med partiet ligger. På dessa punkter tycker jag att författarna har lyckats bättre än många andra journalister/författare som antingen försöker pracka på läsaren en åsikt eller struntar i att informera om Sverigedemokraterna överhuvudtaget.

I boken får alltså SD prata till punkt, vilket är oerhört intressant oavsett vad man tycker om partiet. Författarna varvar reportage och långa intervjuer med tal, citat och egna tankar och funderingar. Är man intresserad av politik så är detta en läsvärd bok.