Tage på camping

tage-pa-camping-fisketuren      tage-pa-camping-minigolftavlingen

Tage på camping är en bokserie som var helt obekant för mig. Det finns fem böcker i serien hittills. Jag har läst Minigolftävlingen och Fisketuren. Men det finns också tre titlar till, nämligen Guldtian, Branden och Hoppborgen.

Böckerna handlar om Tage som är på camping med sin familj. Där händer en hel del roliga och spännande saker. I Minigolftävlingen ska pappa och Tage delta i en minigolftävling där förälder och barn tävlar tillsammans mot andra barn och föräldrar. Det blir en klurig och spännande tävling, men faktum är att Tage och pappa går och vinner, tack vare det tips som Tage fick från svenska mästaren i minigolf! I Fisketuren ska familjen fiska för första gången. Tage tycker att det ska bli jättekul, men pappa är lite nervös, han tycker att det är lite läskigt med både mask och fisk. Som tur är så är inte mamma lika rädd för sånt. Och det slutar faktiskt med att Tage får sin första fisk!

De här böckerna vänder sig till nybörjarläsarna. De är lättlästa och med lagom kort och enkel text. Texten är också stor med mycket luft på sidorna. På varje uppslag finns det också färgbilder. Det händer inga mysterier eller liknande som i många andra böcker som vänder sig till målgruppen, utan fokus ligger på vardagshändelser som är lätta att känna igen sig i och relatera till. Därför är det roligt att läsa dessa böcker som omväxling. Dessutom finns det inte direkt så många böcker för målgruppen om camping, fiske eller minigolf. Bra böcker för de som nyss knäckt läskoden, eller som har svenska som andraspråk.

Böckerna i serien Tage på camping är skrivna av Ann-Charlotte Ekensten och illustrerade av Catharina Nygård. De utges av Tukan förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).