Alla dör

alla-dorAlla dör är något så ovanligt som en bilderbok om döden för barn mellan 3-6 år. Boken är skriven av Jesper Lundqvist. När hans pappa dog väcktes många frågor och känslor i hela familjen och detta resulterade så småningom i bilderboken Alla dör. Boken tar på ett enkelt och rättframt sätt upp svåra frågor som både barn och vuxna ofta grubblar över. Dessutom visar boken att det inte alltid finns endast ett svar eller endast ett rätt svar, utan att det finns många olika svar och att inget av svaren är mer rätt än det andra.

Boken är skriven på vers och de kluriga rimmen och de uttrycksfulla illustrationerna gör att boken inte alls känns tung, trots det tunga ämnet, utan tvärtom skänker boken tröst och boken gör det enkelt att närma sig det faktum att alla kommer att dö till slut.

Alla dör vänder sig alltså till barn mellan 3-6 år. Har barnet förlorat någon närstående eller känner någon som har förlorat en närstående, så är detta en suverän bok. Men boken vänder sig till alla, oavsett om man har någon erfarenhet av döden eller inte. I den här åldern grubblar många barn över döden och livet, så det är helt rätt att lyfta dessa frågor och kunna ha ett underlag när barnet vill diskutera dessa frågor.

Boken är väldigt skickligt skriven, med underfundiga rim, en härlig rytm och ett upprepande sätt som brukar tilltala barn. Dessutom är den fylld med färgglada, jättefina illustrationer. Det här är en blivande succé!

Alla dör är skriven av Jesper Lundqvist, illustrerad av Gabi Frödén och utgiven av Olika förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Alla dör

Comments are closed.