Tematrio

Denna veckas tematrio går förstås i kärlekens tecken eftersom det ju varit alla hjärtans dag. Lyran vill att vi ska Berätta om texter som flödar över av kärlek!

Jag börjar med I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som handlar om Tom vars gravida fru Karin drabbas av akut leukemi. Det blir ett tidigt kejsarsnitt och barnet överlever, men inte Karin. Det är en självbiografisk bok och Tom är inte bara författare utan också poet, så den här berättelsen skildras oerhört naket och innerligt. Man riktigt känner hans ångest sippra ut genom boksidorna emellanåt, men man känner också  lika väl hans djupa kärlek till Karin liksom kärleken till dottern.

För att gå till något lite mer banalt så vill jag också nämna serien Twilight av Stephanie Meyer. Säga vad man vill om vampyrtemat, språket och annat som böckerna fått kritik för så gillar jag ändå grundtemat. Lite Romeo och Julia-inspirerat med två huvudpersoner som blir kära, men som egentligen inte kan få varandra. Om inte Bella fattar ett minst sagt livsavgörande beslut. Att göra något för kärleks skull, finns det egentligen något finare?

Egentligen är jag inte alls mycket för kärleksberättelser, i alla fall inte de för vuxna. Visst kan det vara kul att försvinna bort i en romantisk kärlekssaga för en stund, men för mig pockar tyvärr verkligheten på alltför ofta vilket gör att jag inte tycker att det känns trovärdigt. Efter att ha levt i ett misshandelsförhållande, därefter som ensamstående förälder till tre barn och slutligen efter det hittat kärleken, gift mig och fått ytterligare ett barn med honom har jag ett ganska nyktert och realistiskt förhållande till kärlek. Att tex träffa en ny man när man är ensamstående med tre små barn och noll avlastning innebär inte direkt möjligheten till romantiska dejter på tu man hand 🙂

Däremot gillar jag temat kärlek i ungdomsböcker och där finns det ju hur många som helst att tipsa om. Men den jag väljer blir När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. Den skildrar Isak och Esters tonårskärlekssaga. Men deras kärlek kompliceras av något, nämligen ett brott som Isaks lillebror begår och som påverkar dem båda likväl som hela samhället runt omkring dem. Boken handlar mer om att vara anhörig till någon som begår ett brott, men Isaks och Esters kärlekshistoria finns liksom ändå där i grunden.

2 thoughts on “Tematrio

Comments are closed.