Tematrio: Kalasande

Denna veckas fråga i Lyrans tematrio var rolig, men lite klurig:

Berätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.

Självklart finns det många böcker på det här temat, men när jag skulle börja klura ut några böcker så stod det helt still. Till slut bestämde jag mig för att fokusera på barnböcker, där står ju ofta firande i fokus, inte minst när det gäller jul och födelsedagskalas.

1. Fylla år av Lisen Adbåge. Den har jag recenserat här. En jättefin och innehållsrik bilderbok om födelsedagar fylld med Adbåges fantastiska illustrationer och berättarteknik.

2. Ingrid och Ivar firar jul respektive Ingrid och Ivar gör kalas. Jag har recenserat båda här. Två fina bilderböcker med de härliga karaktärerna skapade av Katerina Janouch där man får följa deras förberedelser och bestyr inför jul och kalaset.

3. Lilla huset på prärien av Laura Ingals Wilder. Den har jag recenserat här. Jag läste hela serien flera gånger när jag var yngre. Böckerna om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet fascinerade mig inte minst för att deras liv var så totalt olikt mitt eget. Jag minns att jag tyckte om att läsa om när familjen firade jul, hur stort det var, hur förväntansfulla de var, hur relationerna och familjen stod i centrum istället för julklapparna, hur maten förbereddes och hur glada och tacksamma barnen blev för de få, men betydelsefulla julklappar de fick.

 

7 thoughts on “Tematrio: Kalasande

  1. Inga böcker som jag har läst, men jag såg MASSOR av avsnitt av Lilla huset på prärien när den gick på TV.

  2. Jag läste några av Wilders böcker för länge sedan och nu blir jag sugen på att läsa om dem.

  3. Lilla huset på prärien var ju en storfavorit som TV-serie när man var barn, men böckerna har man ju inte reflekterat så mycket över. 🙂

  4. Och jag missade serien på teve, men läste alltså böckerna. Så det kan vara 🙂

  5. Jag vill också läsa om dem nu i vuxen ålder. Men det är ju det där med tiden också. Så mycket att läsa och så lite tid.

Comments are closed.