Tematrio: Syskon

tematrio

Förra veckans tema i Lyrans tematrio var syskon. Jag läste också När hundarna kommer förra veckan och var väldigt uppfylld av den läsupplevelsen, så jag kände att syskontemat fick vänta några dagar. Men nu har jag faktiskt tre böcker att skriva om på temat syskon och alla dessa läste jag när jag själv var barn/tonåring:

  1. Bröderna Lejonhjärta. Denna klassiker som handlar om Jonathan och Karl Lejon som efter sin död kommer till det fiktiva landet Nangijala, landet bortom stjärnorna, där de får efternamnet Lejonhjärta och där de kämpar mot den onde envåldshärskaren Tengil och den eldsprutande draken Katla. Jag har länge velat läsa om Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio som vuxen, men inte tagit mig för det ännu tyvärr.
  2. Vindsträdgården. Den läste jag när jag var tonåring. Boken handlar om de fyra syskonen Chris, Cathy, Carrie och Cory, vars pappa omkommit i en bilolycka och eftersom mamman inte kan försörja dem på egen hand måste de flytta in hos mormor och morfar. Där blir barnen inlåsta på vinden och dess vindsträdgård blir deras enda ljuspunkt i livet. Egentligen en väldigt märklig bok. Jag undrar vad jag skulle tycka om den nu när jag är äldre?
  3. Tvillingarna på Sweet Valley High. Minns ni dem? Åh, vad jag slukade dem när jag var yngre! De handlade om tvillingsystrarna Elisabeth och Jessica Wakefield. Elizabeth var den där kloka, präktiga och smarta bokmalen som jag så starkt identifierade mig (jag ville också skriva i skoltidning precis som hon!) medan Jessica var den lite mer ytligt lagda tvillingsyrran som tillsammans med sina vänner skapade Enhörningsklubben. Trots olikheterna och många syskonbråk, var tvillingarna väldigt tajta och hade ett enormt starkt band. Tydligen har det för några år sedan kommit ut en slags fortsättning på serien, där tvillingarna ska vara vuxna. Någon som läst den?

One thought on “Tematrio: Syskon

Comments are closed.