Tiger, Tiger, Tiger

Tiger är grannens katt. En katt som barnet i boken tänker på hela tiden och gärna vill leka med.

Tiger, Tiger – grannens katt
Tänker på dig dag och natt.
Gul som solen, lite svart.
Lite brun i fina streck.
Och på nosen: litet veck.

Kärleken till Tiger är stor. Men kärleken är svårfångad. Tiger springer iväg när barnet vill leka med honom och det går inte att locka fram honom, varken med blombuketter eller strömmingskaka.

Ville klappa, ville smeka,
ville leka, leka, leka
MEN TIGER BARA SPRINGER

Tiger, Tiger, TigerBilderboken Tiger, Tiger, Tiger skapar nog igenkänning hos många, såväl små som stora. Det är en fin bilderbok för högläsning, på rim och med en härlig rytm. Boken gestaltar också såväl dramatik som kärlek på ett fint sätt och med barnets perspektiv i fokus. Det är vardag, äventyr, kärlek, irritation, lek, fantasi och längtan, allt på samma gång. Tänk att en bilderbok med få ord kan skildra så mycket. Bilder som skapar en hel värld runt texten och som gestaltar allt det barnet är med om under dagen och alla dess känslor på ett uttrycksfullt sätt. Det finns mycket att upptäcka i bilderna, mycket som händer i bakgrunden och dessutom har de ett fint mångfaldsperspektiv. Jag gillar omslagsillustrationen också, som fortsätter över bokryggen och som skildrar precis vad boken handlar om.

Tiger, Tiger, Tiger är skriven av Åsa Lind. Den är illustrerad av Joanna Hellgren. Den blev nominerad till Augustpriset 2019 i kategorin barn och ungdom. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.