Tio grissvansar och en drake

Bildresultat för tio grissvansar och en drakeSagor är uppskattade vid högläsning, både av de små och de stora. Men hur ofta läser man egentligen sagor från andra länder? Och hur duktig är man egentligen på att hitta sagor som kommer från andra länder och traditioner? Tio grissvansar och en drake är ett hett tips. Det är en sagosamling i bilderboksformat som innehåller korta, lättlästa sagor för de yngre barnen. Tvärtemot de flesta andra sagosamlingar som vi stöter på i affärerna och på förskolorna så innehåller inte den här sagosamlingen Askungen, Törnrosa och de andra klassiska sagorna. Istället hittar man här sagor från andra håll i världen. Sagor som har berättats runt en lägereld, på gatan eller vid sängkanten i helt andra delar av världen.

De som har sammanställt sagosamlingen heter Eva Ohlsson Brandsma och Agneta Nordin. Illustrerat har Mia Hillerhag gjort. Författarna fick i uppdrag av Malmö stad att skriva en bok för att främja integrationen i Malmö stad, vilket de gjorde genom att söka i rikedomen av sagor och berättelser som Malmös nya invånare har fört med sig. Resultatet blev denna sagosamling. I Tio grissvansar och en drake finns det tio sagor. De är från Lettland, Polen, Chile, Egypten, Indien, Afghanistan, Somalia, Albanien, Kina och Irak. Intill varje saga finns en kort presentation om landet som sagan härstammar ifrån. Till varje saga finns också flertalet fina, färgglada illustrationer.

Ett superbra initiativ tycker jag, och jag gillar att på detta sätt kunna ta del av sagoskatter från andra kulturer. Det finns mycket man kan jobba med i boken om man inte bara vill läsa och njuta av berättelserna och bilderna. Boken är utgiven av Gong Gong förlag.