Tisdagsutmaning

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo:
Finns det en berättelse ur ditt liv som du skulle vilja göra bok/film/teater konst av? Hur skulle du vilja att den framställdes eller framfördes?
och
Vilken bok vill du se på teaterscenen eller vita duken (eller i någon annan form)?

Den första frågan var lätt. Jag har levt i ett destruktivt förhållande och därför varit tvungen att bo på skyddat boende, fly från min hemstad och tillsammans med mina barn bosätta oss i en stad många mil bort och därefter fått skyddad identitet. Det tog inte lång tid innan exet fick reda på nya adressen och började hota och terrorisera oss, så det har vi levt med sedan dess. Det hade jag gärna velat skriva om, när jag har fått lite mer distans från det. Jag har också fått ett barn som var livlös när hon föddes och som fick tillbringa sina första veckor i respirator. När hon blev friskförklarad och utskriven så kollapsade jag och låg en vecka på intensiven med blodproppar i båda lungorna. Strax efter att jag blev frisk från det så upptäckte vi en tumör på minsta dottern som då var 6 veckor gammal. Den resan skulle jag också vilja skriva om, någon gång.

Den andra frågan var väldigt svår, för de flesta bra böcker har redan blivit filmatiserade. Det krävs inte bara en bra historia/berättelse för att en bok ska bli bra som film eller teater. Det ska ju också gärna vara intressanta karaktärer och en bra miljöbeskrivning, bland annat, för att det ska bli en bra film. Men jag skulle nog kunna tänka mig att Kristina Ohlsons, Carin Gerhardsesn, Ann Rosmans, Jonas Moströms eller Kristina Appelqvists deckare skulle bli bra filmer. Och Gabriella Ullberg Westins Ensamfjäril förstås. Den utspelar sig i vackra glada Hudiksvall och har både en spännande deckargåta och intressanta karaktärer!

6 thoughts on “Tisdagsutmaning

  1. Hemska upplevelser, men det kanske hade hjälpt att skriva om dem. Men distans behöver man nog först, ja.

  2. Ja, någon gång längre fram i livet kommer jag nog att göra det.

  3. Ja, det måste man ha, det får inte vara för nära inpå upplevelsen.

  4. Vilka hemska upplevelser du har med dig, hoppas att du en dag orkar skriva om dem! Jag tror att många skulle kunna hitta styrka i att du orkat resa dig efter sådana slag.

  5. Ja, det är det jag hoppas på. Jag själv har funnit styrka i att läsa om andra som gått igenom liknande eller andra svårigheter, så det är därför jag tänker att det kan vara bra att skriva om det jag varit med om.

Comments are closed.