Tematrio: Sol, vår och blommor

Veckans Tematrio hos Lyrans noblesser anknyter till den stundande årstiden:

Veckans tema är att berätta om tre böcker som på något sätt anspelar på våren med den efterlängtade solen och de kommande blommorna. Var konkreta och berätta om en trädgårdsbok eller långsökta och berätta om en bok med en blomma i titeln.

Den här gången väljer jag att presentera tre deckare.

1. Solstorm av Åsa Larsson, vilket är den första delen om Rebecka Martinson som är född i Kiruna men som sedan länge lämnat barndomsstaden för att jobba som jurist i Stockholm. En dag får hon ett telefonsamtal från sin barndomsvän Sanna som ber henne komma hem och hjälpa henne. Sannas bror Viktor som är frikyrkopastor har hittats mördad mitt på altargången och Sanna tror att hon är misstänkt. En spännande deckare som utspelar sig i nordligaste norrland.

2. Vårlik av Mons Kallentoft, är den fjärde deckaren i hans serie om kriminalinspektören Malin Fors och det sägs att just denna bok är hans bästa. Jag har läst de flesta av hans böcker och jag har lite svårt för hans språk och berättarteknik som bland annat innebär kursiverade avsnitt. Men mordgåtorna är generellt sett intressanta och svenska deckare är oftast läsvärda eftersom man kan känna igen så mycket när man läser dem. Kallentofts böcker utspelar sig i Norrköping och där har jag varit så det blir ju lite extra spännande när man känner igen olika platser.

3. Svalan, katten, rosen, döden av Håkan Nesser, är den nionde delen i den prisbelönta deckarserien som utspelar sig i den fiktiva staden Maardam och som har kommissarie Van Veeteren i huvudrollen. Jag kommer faktiskt inte ihåg om jag har läst just denna, men någon eller några av böckerna i serien har jag läst och jag fastnade inte för dem då.

14 thoughts on “Tematrio: Sol, vår och blommor

  1. Jag gillar mycket av Nesser men inte just van-Veeteren-serien. De böcker som är stand-alones är så mycket djupare, till exempel ”Kim Nowak badade aldrig i Genesarets sjö” eller ”Picadilly Circus ligger inte i Kumla”. Dem gillar jag skarpt!

  2. Det här är något så ovanligt som en tematrio där jag läst samtliga böcker. Och jag gillade dem dessutom alla tre 🙂

  3. Den första och sista har jag läst av dessa. Den sista hade jag med på min trio oxå! 🙂

  4. Ja, de är lite speciella. Jag skulle vilja läsa Den hemliga trädgården som jag hört så mycket gott om.

Comments are closed.