Tisdagsutmaningen – En faktisk sanning

Den här veckan handlar Kulturkollos tisdagsutmaning om fakta och sanning.

1. Vilken är din favoritform för fakta? Dokumentärfilm, vetenskaplig avhandling, föreläsning..?

Jag har små barn, så jag hinner aldrig se föreläsningar tyvärr, dessutom bor vi mitt ute i skogen, så utbudet är skralt. Filmer blir det också hemskt lite av, för jag är helt enkelt för trött när alla barn väl har somnat om kvällarna. Så jag läser. Genom åren då jag har pluggat har det förstås blivit en hel del facklitteratur (ekonomi, litteraturvetenskap, juridik). Nu läser jag mer för nöjes skull och då blir det personlig utveckling, litteraturvetenskap, böcker om skrivande, en och annan ekonomibok. Eftersom tiden är så knapp under småbarnsåren väljer jag dock rätt hårt bland böckerna jag läser och jag väljer oftare nöjesläsning före allmänbildning, så de faktaböcker jag läser, läser jag för att jag verkligen gillar ämnet.

2. Berätta om en riktigt minnesvärd kulturell faktaupplevelse (en teaterpjäs baserad på en sann händelse, en fantastisk bok eller något helt annat)!

På sistone har jag läst flera böcker om att bli våldtagen och sexuellt utnyttjad, bland annat Bära leggings i januari och Villig. Det är viktiga böcker som är jobbiga att läsa, men så välbehövliga för att kunna göra skillnad i samhället. Jag har också läst många bra böcker under åren, som har bidragit till att öppna ögonen och ge insikter som sedan har påverkat mitt liv rätt mycket, till exempel Den hemlige kocken (om vad vi stoppar i oss, e-nummer och sånt), Den onda badankan (om kemikalier och gifter vi är omgivna av), Rensa i röran med Feng shui (om att rensa hemma och bli friare i sinnet), Finn din energikod (om att få in ny energi i sitt liv och få bort energitjuvar), Badskumt (om skönhetsindustrin och vad skönvårdsprodukter egentligen innehåller) och Familjens projektledare säger upp sig (om jämställdhet i hemmet).

One thought on “Tisdagsutmaningen – En faktisk sanning

Comments are closed.