Tre böcker om mobbning

saga_regn.jpgtilda_is.jpg

Bokförlaget lilla e har specialiserat sig på att skriva böcker för skolor och förskolor. Ofta handlar böckerna om ämnen som mobbning, jämställdhet, kulturella skillnader och så vidare. Till de flesta böckerna följer det med arbetsmaterial till böckerna, där pedagogen kan läsa hur man kan jobba med böckerna tillsammans med barnen. Böckerna kan naturligtvis också läsas ”som de är” utan vidare tankar bakom, men de kommer verkligen till sin rätt om man passar på att prata om det som boken handlar om. Det har kommit ut en hel rad med böcker, som handlar om allt från hälsa och miljö till mobbing och relationer. Jag har läst tre böcker som handlar om mobbing. Alla böcker är skrivna av Carina Wilke och utgivna av bokförlaget lilla e.

Tilda med is och sol

Tilda får en magisk sten av mormor. Den ändrar färg beroende på hennes humör, den kan bli röd som kärleken, gul som vänskapen, eller blå och kall som is. Tilda är en ganska bråkig tjej. Hon vill egentligen vara snäll, men hela tiden är det något som händer runt henne. När hon får stenen så börjar hon tänka efter på vad det egentligen är som händer och vem som orsakar det. En spännande bok som lockar till vidare läsning eftersom barnen vill veta vad som kommer att hända. Boken kan läsas som en vanlig bok, men det finns även en handledning till, som är tänkt att använda för att samtala med barnen kring mobbning. Det finns också två affischer som man kan hänga upp som en påminnelse. Handledningen är lättläst, pedagogisk och har många tips på hur man kan lära små barn att undvika mobbning. Tilda med is och sol passar barn mellan 4-9 år. Den utkom 2003 och är illustrerad av Inger Koleff.

Saga och regnbågen

Saga är en sådan där osynlig tjej. En av alla de som finns, men inte syns. En sådan som de övriga i klassen inte märker av. Hon är inte direkt mobbad, bara osynlig, som luft. Kanske är det den värsta formen av mobbning, att frysa ut någon. Boken handlar om när Saga en vacker dag får, och vågar ta, plats. En dag blir hon verkligen sedd och hörd. Det är en hoppfull bok om och för alla dessa små osynliga barn. En riktig glädjesaga. Till den här boken finns ingen handledning, men den funkar bra både att läsa som en vanlig bok och att jobba med kring ämnet mobbning. Saga med regnbågen vänder sig till barn mellan 4-9 år. Den utkom 2008 och illustratören är Katarina Dahlquist.  

Rädda Molly/Rädda Vilda

Det här är en bok som kan läsas från två håll. Det är samma historia, men genom att läsa från ena hållet får man följa mobbaren Molly och läsa om varför hon mobbar. Från andra hållet får vi följa den utsatta Vilda och läsa om hur det känns att bli mobbad. I mitten av boken möts deras upplevelser och det kan bli till en aha-upplevelse för läsarna att förstå att ingen mår bra av mobbing, varken mobbare eller offer. Båda måste räddas. Boken passar barn mellan 4 och 9 år och till boken finns en lärarhandledning och en affisch med ett spel om mobbning. Rädda Molly/Rädda Vilda är utkommen 2008 och illustrerad av Katarina Dahlquist.