Tre böcker om Myran

En Myras liv  Myran och gåtorna  Hemliga Myran

En myras liv handlar om Myran. Myran heter egentligen Morgan Andersson, men det är det bara tandläkaren och okända personer som säger. Alla andra kallar honom för Myran. Till och med fröken i skolan. Myran är sex år och går i förskoleklass. I samma klass går också Myrans bästa kompis Henny, Eva som bara gillar vit mat, Melker som tycker att allt är äckligt och många andra barn. Myran är oftast glad, förutom när Henny leker med Felicia istället för honom. Och när Myran inte kan få en egen katt bara för att mamma är allergisk. Myran är också allergisk, fast inte mot katter utan mot bråk. Särskilt när mamma och pappa bråkar på engelska för att Myran inte ska förstå att de kanske vill skiljas.

Myran och gåtorna är den andra boken om Myran. Nu är han sju år och hans föräldrar bor inte tillsammans längre. Han bor varannan vecka hos pappa där katten Ludde finns. Och varannan vecka bor han hos mamma där Jesper finns. Jesper som mamma blivit kär i. Myran tycker att han är snäll, men det säger han inte, för då kanske pappa blir ledsen. Fast egentligen har Myran inte tid att bry sig så mycket om de vuxnas problem för han måste hinna jaga Eva på skolgården och panta flaskor med Diego. Och lära sig nya gåtor såklart.

Hemliga Myran är tredje boken om Myrans liv. Nu är han åtta år och har fått en lillasyster. En lillasyster som inte har något namn ännu, för mamma och Jesper är inte överens. De är tillsammans på landet, men Myran har tråkigt, för mamma har bara tid för lillasyster numera. Myran vill ha en sommarkompis. Vips dyker Gloria upp. Hon är full av hemligheter och kan göra coola volter. Men det blir inte riktigt som Myran tänkt sig att sommaren ska bli.

Böckerna om Myran är charmiga, mysiga berättelser om små och stora händelser i ett lågstadiebarns liv. Böckerna är humoristiska, men ändå vardagsnära och realistiska. Det är lätt att relatera till det som händer med Myran och att känna igen sig i det som han känner, upplever och funderar på. Jättefina högläsningsböcker tillsammans med sina egna barn eller i en klass, gärna med efterföljande diskussion.

Böckerna är illustrerade med Emma Adbåges underfundiga bilder som passar perfekt till Linn Gottfridssons roliga, men samtidigt allvarliga berättelse om Myran och hans familj och vänner.

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).