Gravens gåta

Gravens gåtaGravens gåta är uppföljaren till Husets hjärta av Mårten Melin och Mattias Olsson. Den är dock helt fristående så böckerna behöver inte alls läsas i ordning. Denna bok handlar om Jimmy. Han är sen till sin trumpetlektion på Kulturskolan och därför genar han genom kyrkogården som han annars brukar undvika.

På kyrkogården händer det märkliga och läskiga saker. Gröna blixtar dyker upp från ingenstans, marken gungar till och han börjar känna sig konstig. Så upptäcker han en grav där en 13-årig tjej ligger. Men det märkliga är gravens dödsdatum. Det är ju idag. Han sätter sig ner på en bänk för att vila, men då får han ett märkligt telefonsamtal…

Det är en ryslig och spännande berättelse där en obehaglig, krypande, suggestiv stämning långsamt byggs upp. Handlingen håller ihop hela vägen och boken slutar med ett lyckligt slut, där till och med kärlek kan anas mellan huvudpersonerna.

Det är en lättläst och spännande bok som passar bra både för de läsare som vanligen älskar att läsa tjocka kapitelböcker och de som är ovana eller motvilliga läsare. Bokens utformning med korta händelsedrivna kapitel, högt tempo, luftig text, enkelt avskalat språk och de otroligt häftiga illustrationerna tror jag kommer att locka många läsare. Boken är genomillustrerad med häftiga, läskiga illustrationer i svartvitt och med grönt som accentfärg.

Återigen en snygg och nagelbitande skrämmande skräckroman som kommer att vara populär bland läsare från nio år och uppåt som vill bli skrämda i höst och vinter. Gravens gåta är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.