Tre intressanta böcker om barns data- och internetanvändning

På skärmen : sociala medier för nybörjarePå skärmen – sociala medier för nybörjare är kortfattat en bok om internet för barn. Men den handlar inte om de tekniska aspekterna, om hur internet fungerar och är uppbyggt. Istället handlar den om allt det där andra, det som kan vara svårt att förklara och prata om. Om hur man beter sig sjysst mot andra på nätet exempelvis. Det kan kanske vara lätt att retas med någon bakom en skärm, men den som blir retad med blir lika ledsen som om det hade hänt på skolan. Dessutom är det svårt att överföra känslor via datorn, vilket kan göra att någon uppfattar saker och ting annorlunda än de faktiskt var menade. Det finns människor som luras på nätet, vuxna människor som låtsas vara barn till exempel, men också folk som skickar elaka virus. Allt som står på nätet är inte sant heller, det är viktigt att tänka källkritiskt och det är ju inte det lättaste, tvärtom kan det ibland vara ett spännande detektivjobb att ta reda på vad som är sant. Men nätet kan också vara en alldeles fantastisk plats där man kan lära sig saker, spela spel, hitta information och träffa nya vänner eller kanske till och med kärleken. Och jag gillar att boken förmedlar just det, trots att den tar upp de faror som finns med nätet så tar de inte över, utan det förmedlas också att nätet har många fördelar och positiva effekter. Boken innehåller också jättemycket bra fakta om hur man beter sig på nätet samt tips och råd för hur man skapar säkra lösenord, använder en sökmotor, tar bra bilder eller skriver läsvärda texter. Jag tror att det finns en hel del barn som kanske aldrig har vågat fråga vad vissa förkortningar betyder eller hur vissa saker fungerar kan ha stor nytta av boken. Alla har inte någon att fråga, så det är jätteviktigt för att kunna hänga med. Dessutom är boken färgglad, snygg och modernt formgiven. Och väldigt lättläst! Det här är en bok som borde finnas i alla skolor och helst också i alla hem, det gäller bara att lyckas marknadsföra den för målgruppen också så att de verkligen hittar denna pärla. Boken vänder sig till barn från 9 år och uppåt. Läses också med fördel av internetokunniga vuxna 🙂 På skärmen är skriven av Johanna Stenius och Petra Jankov med illustrationer av Clara Lindegren. Den är utgiven av Rabén & Sjögren finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Den digitala barnvaktenDen digitala barnvakten är en helt annan typ av bok. Den vänder sig till vuxna och är tänkt att vägleda föräldrar och personer som jobbar med barn kring just detta med skärmanvändning. Författaren skriver att vi alla ju har sett ettåringar som ännu inte lärt sig tala, men som kan starta en iPad eller mobiltelefon med fingret. Dagens barn utsätts för en rad olika typer av skärmar, mobiler, surfplattor och datorer. Det finns risker med detta, det sägs att all denna exponering kan vara skadlig. Men det finns också fördelar, barnen lär sig engelska snabbare, samarbetar bättre och förbättrar reaktionsförmågan bland annat. Det gäller att hitta en sund balans och där är det vi som föräldrar/pedagoger och liknande som måste sätta ramar och gränser. Det är just detta boken handlar om, hur man ska förhålla sig till den nya teknologin och ta kontroll över teknologin istället för att den tar kontroll över dig och barnet. I boken finns också massor av konkreta tips och råd, till exempel när det gäller digital detox, stresshantering, mindfulness, förslag till föräldrar och familjer och tips på analoga aktiviteter. Boken ger en djup förståelse för ämnet baserad på den senaste forskningen och detta kompletteras med handfasta tips och råd i punktform, vilket gör boken lätt- och snabbläst. Den rekommenderas varmt. Den digitala barnvakten är skriven av Patrik Wincent och utgiven av Bladh by Bladh. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skärmtid : familjens guide till den digitala vardagenSkärmtid – familjens guide till den digitala vardagen är en annan bok som behandlar samma ämne. Boken är väldigt utförlig och belyser många olika områden på temat. Den är indelad i flera delar där den första delen handlar om vad experterna säger. Författaren har intervjuat en lång rad experter, allt från läkare, kiropraktor och livsstilsprofessor till strålningsexperter, psykologer och sömnforskare. Denna del av boken är väldigt omfattande och innehåller de intervjuade personernas kunskap och erfarenheter, men också tips och råd. Nästa del handlar om vad siffrorna säger, här presenteras statistik och trender, och det är mycket intressant att få ta del av hur verkligheten egentligen ser ut. Ännu nästa del handlar om när det går fel, om sådana tråkiga, men viktiga ämnen som sexuella övergrepp, dataspelsmissbruk, nätmobbing och näthat. Mycket viktiga områden att belysa, även om man önskar att det inte behövde vara så. Den sista delen handlar om vad föräldrarna säger. Jag gillar verkligen att de också får komma till tals, det här är ju faktiskt en bok för dem. Flera föräldrar intervjuas om sina erfarenheter, tankar och tips till andra föräldrar. Det finns också ett avslutningskapitel som också blickar mot framtiden. Skärmtid är en intressant, men också mycket viktig bok skriven av Björn Solfors. Den är utgiven av Harper Collins Nordic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.