En hemlig katt

En hemlig kattHäromdagen kom en ny bilderbok till biblioteket där jag jobbar. Jag kunde inte låta bli att bläddra lite i den, det verkade vara en så fin bok. Och när jag sedan hade tid att läsa den på riktigt så kan jag inte annat än att hålla med. En hemlig katt handlar om en flicka som innerligt önskar sig ett husdjur, men hon får inget för sina föräldrar. Men en kväll när lampan är släckt krafsar det bakom tapeten i Los rum. Det visar sig vara en katt, en katt vid namn Silvring. Lo och Silvring beger sig ut på äventyr och det är så kul att äntligen få ha ett djur. Men Silvring är inget vanligt djur, utan ett hemligt djur. En hemlig katt. Så när dagen kommer är den bakom tapeten igen, i väntan på att det ska bli kväll och Lo på nytt ska locka på sin hemliga katt.

Boken utspelar sig någonstans emellan dröm, vakenhet och fantasi och den ger ett lite drömskt intryck, vilket även de mjuka, lite akvarelliknande illustrationerna förstärker. Jag gillar temat, vilket barn har inte drömt om ett eget husdjur, och vilket barn tycker inte om att läsa om fantasi och äventyr. Och jag gillar också att huvudpersonen och flera av bifigurerna i boken har annan hudfärg än vit (utan att det problematiseras), det är så välbehövligt i barnböcker.

En hemlig katt är skriven och illustrerad av Katarina Strömgård och utgiven av Hippo bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.