Trilogin om Linn

Ihop med honom? Aldrig Kär och galen? Sällan Glad och lycklig? Knappast

Thomas Halling har skrivit en härlig lättläst serie för högstadiet. Titlarna heter Glad och lycklig? Knappast, Kär och galen? Sällan och Ihop med honom? Aldrig. Som ni märker så är redan titlarna lockande och man vill bara få veta vad de handlar om. Även omslagen är effektfulla. Alla tre har samma bild, ett foto som troligen ska föreställa huvudpersonen Linn. Men omslaget är färgsatt på tre olika sätt, i tre olika färger – turkos, röd och gul, vilket skapar en häftig och cool effekt när de är bredvid varandra.

Men nog om det, det riktigt intressanta är förstås vad böckerna handlar om. Och här har Halling verkligen lyckats fånga högstadielivet tycker jag. Det är mycket fokus på relationer, relationen mellan Linn och hennes föräldrar som är skilda och som båda träffar nya partners. Linn har även fått en halvsyster Milla som hon tycker väldigt mycket om. Men också förstås relationen mellan Linn och hennes kompisar, framförallt bästa kompisen Aisha. Linn börjar spela innebandy tillsammans med Aisha och får där ytterligare en gemenskap i innebandylaget och tränaren Emma. Skola är förstås också ett viktigt ämne för målgruppen och där händer en hel del, inte minst med klasskompisarna Isse och Oskar. Det finns plats för lite kärlek också, den där lite smygande, pirriga tonårsförälskelsen. Ja, alla delar som man vill ha i en riktigt bra tonårsbok finns här.

Språket är lättläst, vilket gör att böckerna passar en bred målgrupp, även de lite mer lässvaga eller läsovilliga. Men bara för att böckerna är lättlästa innebär det inte att de inte är rika och berörande, tvärtom, Halling behärskar verkligen konsten att gestalta och förmedla känslor utan att ta till en massa onödiga ord. En härlig serie att rekommendera till läsare av båda könen i åldern 12-15 år.