God natt på jorden

God natt pÃ¥ jordenLinda Bondestam är en illustratör som fått många priser för de böcker hon illustrerat åt andra författare. Hon har exempelvis fått Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris, Snöbollen och dessutom blivit nominerad till Augustpriset, Finlandia Juniorpriset och Astrid Lindgren Memorial Award flertalet gånger. Nu har hon debuterat även som författare och har skapat en godnattsaga för de allra minsta där hon både har illustrerat och skrivit texterna. God natt på jorden heter den.

Godnattsagor har funnits i olika skepnader i urminnes tider och det är många författare som tar sig an arbetet med att skapa en bilderbok om de meditativa rutinerna att gå i säng. Bondestam väljer att ta ett nytt grepp på den klassiska godnattberättelsen. Här är fokus inte på människobarn som ska dricka välling, natta dockan och gå på pottan innan sänggåendet. Här möter vi istället en rad olika små ungar över hela jorden som säger godnatt till sina föräldrar. Eller inte. En del visar sig faktiskt hellre vilja vara uppe och leka eller busa än att sova. Perspektivet är också helt nytt. Perspektivet är nämligen en rymdfamiljs. De står och betraktar jorden genom en stjärnkikare och zoomar in på läggningsrutinerna hos olika djurfamiljer.

Vi möter apor, surikater, axolotler, spökdjur och katter. Alla med sina speciella insomningsrutiner och stunder av ömhet mellan barn och föräldrar innan sömnen tar vid. Till sist möter vi människobarnet Hjärtesmulan. Hon måste, precis som några av djuren, läsa böcker, varva ner med kvällsgymnastik, lyssna på mamma när hon spelar ukulele och få mjölk av pappa innan hon lägger sig. Men sedan somnar hon så snällt. Eller? Nej. Hon sover bara när hon ligger mittemellan sina föräldrar. Där får också alla föräldrar hög igenkänningsfaktor när man ser hur människobarnet brer ut sig mittemellan föräldrarna i dubbelsängen med armar och ben i, för föräldrarna, knöliga positioner. Jag tror också många vuxna känner igen sig i familjen Kiwi där pappan bara vill sova, men ungarna är så pigga och vill inget hellre än att leka och busa.

Det som skiljer denna godnattbok från många andra liknande är också interaktiviteten. Den lille läsaren kan nämligen vara med under läsningen och hjälpa till att breda på täcken och filtar på karaktärerna i boken genom att vända blad.

Bondestam har skapat en vacker sagan där tryggheten, värmen, ömheten och lugnet står i fokus. Texten är enkel. Det behövs inte många ord. Budskapet är så tydligt och går fram ändå. De få orden är ändock valda med stor omsorg. Språket är poetiskt, vackert, men också finurligt, sprudlande och man känner hur författaren haft glimten i ögat när hon skrev ner texten.

Illustrationerna är något utöver det vanliga. Genomgående är bilderna ganska mörka, det är ju trots allt kväll och natt. Men trots detta sker en färgexplosion på sidorna. Det är imponerande hur hon har jobbat med färgsättningen och fått till en sådan mångfald av färger och nyanser trots att boken utspelar sig under den mörka delen av dygnet. Miljöerna är varierade, men ständigt detaljrika. Pricken över i är de vackert marmorerade blad som används som täcken för varelserna och som är hälften så stora som resterande boksidor, vilket skapar en häftig effekt.

Jag är imponerad och blev väldigt nyfiken på Linda Bondestam. Henne vill jag se mer ifrån i framtiden. Det ska bli roligt att följa hennes fortsatta bilderboksskapande.

God natt på jorden är utgiven av Berghs förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.