Triologin om Maj

I bilen håller jag på att lyssna på triologin om Maj. Det går långsamt, för jag lyssnar helst när jag kör längre sträckor. Dessutom var jag tvungen att vänta på den andra ljudboken från biblioteket där det var kö på den. Jag har lyssnat klart på Att föda ett barn i slutet av förra året och nu är jag nästan klar med Sörja för de sina. Därefter har jag Liv till varje pris kvar att lyssna på. Triologin om Maj har varit väldigt omdiskuterad i media de senaste åren. Böckerna är skrivna av Kristina Sandberg och triologin har blivit väldigt hyllad och prisbelönad.

Många har redan läst de här böckerna, eller har åtminstone hört talas om dem. Men för dig som inte har gjort det ska jag berätta att böckerna handlar om Maj som var hemmafru i den lilla norrländska kuststaden Örnsköldsvik under 1950-talet. Totalt ligger triologin på mer än 1500 sidor och man kan undra hur mycket det egentligen finns att skriva om en hemmafru från Övik, men faktum är att det ryms ett helt liv och en hel bit av den svenska historien på dessa sidor.

Det som Kristina Sandberg har gjort så storartat är att hon har lyft fram 1900-talets hemmafru på ett sätt som är ovanligt i svensk litteratur. Berättelser om traditionella kvinnoöden och kvinnomiljöer har ju tyvärr en tendens att glömmas bort när den svenska historien ska skrivas. Intressant är också att böckerna på ett sätt kan ses som en hyllning till hemmafrun och på ett annat sätt kan böckerna samtidigt ses som en kritik mot 1940- och 1950-talets hemmafruar.

Eftersom kvinnliga författare är denna mars månads tema i min utmaning Temaläsning 2016 är det väldigt intressant att reflektera över detta. Kanske är det bara en kvinnlig författare som vill och kan ta itu med detta makalösa arbete att lyfta fram en så bortglömd bit ur det svenska samhället?

Min egen farmor bodde just i Örnsköldsvik på den tid som böckerna utspelar sig och hon födde min pappa under samma tid som Maj födde sina barn i bokserien. Troligen gör detta att jag blir extra berörd av dessa böcker. Genom böckerna om Maj får jag en inblick i hur livet troligen såg ut för min farmor på denna tid. Min farmor är tyvärr död sedan länge, tänk om hon fått läsa dessa böcker och jag fått samtala med henne om dem, och om hennes eget liv. Men eftersom det inte går så är jag tacksam för att Kristina Sandberg ger mig möjligheten att få denna inblick i hur livet kan ha sett ut på den tiden.

Men jag berörs inte bara personligen, utan också som kvinna, feminist och genuspedagog. Dels för skildringen av hur hemmafruns liv verkligen såg ut, men vars arbete knappast värderades på den tiden. Dels för att det faktiskt finns en hel del krav från den tiden kvar än idag. Hur många kvinnor är det inte idag som känner att hemmet och barnen är deras huvudansvar, även om deras män anser sig vara jämställda och gärna hjälper till med barn och sysslorna i hemmet. Vem är det som är ”projektledare” i hemmet, som ser till att barnen har med sig fika till dagisutflykterna, som köper födelsedagspresenter inför kalas, som förhör på läxor, samordnar barnens aktiviteter, julbakar, julpyntar, ser till att barnen har kläder i nästa storlek som de kommer att växa i, som fixar påskägg och sitter som klassförälder? Nog finns det många män som gör det, men med handen på hjärtat, är det ändå inte många kvinnor som ser sig själva ha huvudansvaret för allt sånt? Hur många familjer finns det inte där båda föräldrarna jobbar lika många procent, men där kvinnan trots detta tar en större del av ansvaret för barn och hem? Hur många kvinnor går ner på deltid när barnen föds, just för att få tid för allt detta ansvar som hon upplever ligger på just hennes lott? Och hur många kvinnor är det inte som tycker att det är jobbigt när det kommer spontangäster just när hemmet är ostädat och det inte finns något gott att bjuda på?

Bäckerna om Maj är så stortartade också för att de alls inte bara handlar om hemmafruns vardag, utan det är så otroligt många aspekter som dessa böcker tar upp: moderskapet, klassbegreppet, klassresor, relationer, familjeband, ekonomi, politik, sexualitet, skuld, skam, sorg, kärlek, kärlekslöshet, och mycket, mycket mer. Jag läste i någon intervju med Kristina Sandberg att det kanske kommer fler böcker om Maj, för hon kände sig inte helt klar med Maj och det tycker jag låter alldeles perfekt, för jag är inte heller klar med Maj. Nu har jag visserligen tredje boken kvar att lyssna på fortfarande, men redan nu är jag säker på att jag kommer att sakna Maj när jag är klar med den. Och förresten, är det bara jag som skulle vilja läsa en bok ur Tomas perspektiv? Jag kommer på mig själv att undra hur männen på denna tid egentligen såg på kvinnorna och på hemmafrun. För faktum är ju att männen var lika hårt bundna till tidens ideal som kvinnorna.

4 thoughts on “Triologin om Maj

  1. Här vet jag att jag skiljer mig från mängden men jag klarade inte av Maj. Kämpade mig igenom första boken, blott och enbart för att det var den enda bok jag hade med mig på stranden i somras, och gav faktiskt del 2 ett försök också (i tanken på att jag ”borde” ha läst den här trilogin). Men nej, det finns gränser och jag slutade efter första fjärdedelen där. 🙂

Comments are closed.