Två böcker om fotboll

Jag är rätt så ointresserad av sport. Böcker om sport har därför inte tilltalat mig. Men faktum är ju att det finns ett stort antal barn som tycker om sport och därför är det bra för igenkänningen att det finns böcker där sport utgör en central del. Jag har läst två böcker där fotboll är en viktig del.

passaPassa! är skriven av Thomas Halling och illustrerad av Jonas Kärn. Det är Alfabeta bokförlag som ger ut boken. Det är den första delen av tre i en lättläst serie för barn mellan ca 8 och 11 år. I boken får vi möta Wille som är 11 år. Han gillar inte att spela fotboll och han är inte heller bra på det. Han tycker om schack, att spela dataspel och att läsa böcker. Men i skolan spelas fotboll varenda rast och där blir han övertalad av klasskompisarna att vara med, för annars blir de en för lite i laget. Så blir det dags för femmornas fotbollsturnering och då får han en jättebra idé som gör att han ska slippa spela. Men triumfen varade inte så länge. En av klasskompisarna fick rött kort och blev avstängd från nästa match och då måste Wille gripa in. En i klassen säger att de måste förbättra sin taktik för att ha en chans i turneringen och då kommer Wille på att man kanske kan använda sig av schackteknik…

Passa! är en lättläst bok för mellanåldern som förstås handlar om fotboll, men inte bara det utan också kärlek, konflikter, relationer, skola, föräldrar och mycket annat som är viktigt i den åldern. Samtidigt är det en bok som även kan läsas av yngre barn. Det här är en bok som passar en bred målgrupp och säkert också lockar många killar som annars kanske inte brukar läsa så mycket. Rekommenderas!

Att det är pojkar som har huvudrollen i böcker som handlar om fotboll är inte särskilt ovanligt. Faktum är att det endast har utkommit 20 titlar för åldern 6-12 år som handlar om flickor som spelar fotboll. Av dessa finns endast två böcker som är lättlästa och som vänder sig till barn mellan 6-9 år. Detta trots att det idag är omkring en halv miljon tjejer som spelar fotboll!

satt-straffen-charlotteSätt straffen, Charlotte är därför något så pass unikt som en lättläst kapitelbok som handlar om Charlotte som spelar fotboll. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom. Boken är skriven av sportjournalisten Jennifer Wegerup som till vardags bland annat bevakar Zlatan för Aftonbladet. Sätt straffen, Charlotte är också första boken i en ny serie, så vi kan förvänta oss ännu fler böcker om Charlotte. Boken är illustrerad av Bettina Johansson och utgiven av Olika förlag.

Sätt straffen, Charlotte inleds med att Charlotte äntligen ska få spela sin första cup. Motståndet är tufft, men det är Charlotte och hennes lag IF Ekby också. När det är dags för straffläggning gäller det att hålla huvudet extra kallt. Charlotte lyckas, men det räcker inte hela vägen fram. Laget får silver och först blir de buttra och besvikna. Men som tur är så är det snart cup igen!

Jag blir imponerad över Olika förlags fingertoppkänsla när det gäller att hitta litteratur som ligger i tiden och som verkligen behövs! Jag tror att den här boken kommer att ge inspiration till många tjejer. Samtidigt kan den också läsas av killar, för allt det som handlar om fotboll är inte könsbundet på något sätt. Tvärtom tror jag att det är viktigt att även killarna får läsa om tjejfotboll och inse att det faktiskt inte är någon skillnad, bara olika lag. Boken tar också upp ett annat viktigt tema, nämligen hur det känns när man förlorar och hur man hanterar det. Precis som i Passa! så handlar boken också om det som händer utanför planen och runtomkring, inte bara på själva planen. Humor, relationer, spänning, vänskap, det finns många ingredienser i Sätt straffen, Charlotte.

2 thoughts on “Två böcker om fotboll

  1. Intressant statistik, tur att Olika finns 🙂 Båda böckerna tycker jag är fina, och kul att de passar för så spridda åldrar.

Comments are closed.