Bilderboksvecka: Majas lilla gröna

9789129692365_200_majas-lilla-grona_kartonnageMajas lilla gröna är en bok som jag själv läste som barn. Det är ingen vanlig trädgårdsbok utan snarare en idé och inspirationsbok som visar hur roligt det kan vara med trädgårdsarbete. Boken kom för första gången 1987 och därmed har den alltså några år på nacken. Vi får följa flickan Maja som drömmer om vad hon ska odla i sitt trädgårdsland när sommaren kommer. Därefter får vi följa henne under sommaren där hon också lotsar oss igenom de grönsaker hon odlar. Vi får ta del av recept och odlingstips. Sedan blir det skörd och till slut är det höst igen och Maja får tänka på det hon odlat och börja planera inför nästa sommar igen.

”Först petar jag ner mina frön, sen ber jag en liten bön: att solen ska skina så Ärtan gror och det kan gå fortare än man tror. Man får vänta så klart sen går det med fart och plötligt en dag är Ärtan stor. Då är det dags att skörda Ärtfest har vi på lördà!”

Boken är på rim och texten kan vara lite krånglig, men samtidigt har den många språkliga guldkorn. Bilderna är väldigt detaljrika och realistiska. När jag har googlat på vilken målgrupp boken vänder sig till har jag hittat allt från 3-9 år och jag tror att det stämmer. En treåring kanske inte uppskattar odlingstipsen, men älskar rimmen, rytmen och språklekarna, medan en nioåring kan uppskatta att lära sig mer om odling samt den naturlyrik som finns insprängd i boken. Det innebär att den här boken räcker länge. Majas lilla gröna är skriven och illustrerad av Lena Anderson och utgiven av Rabén & Sjögren.